2016-01-15 15:43:11

piernikowa pralina

Mordercza słodycz.
Ale jak się prezentuje!
Ilość lukru jest tu przerażająca, ale nie musimy wsuwać całej garści!
Na pewno lepiej wyjdzie taka pralinka niż kolejna porcja świąteczno-noworocznego tortu.

No dobra. Nie wyjdzie lepiej.
Ale jak mieścimy jeszcze tort to taka pralinka też wejdzie.
O!

1

Jak to jest zrobione?

/na około 10 sztuk/

  • 200 g pierników /w polewie czekoladowej z marmoladą/
  • 250-300 g cukru pudru
  • 2 białka jaj
  • kilka kropli soku z cytryny
  • brokat jadalny

2

Pierniki miksuję w malakserze do momentu uzyskania masy przypominającej mokry piasek.
Formuję kulki ściskając ciasto i odstawiam je na bok.

Jaja parzę we wrzątku i chłodzę pod zimną wodą.
Białka wlewam do misy miksera.
Dodaję sok z cytryny i cukier.
Miksuję na niskich obrotach około 15 minut, do uzyskania gładkiej, gęstej masy.

Kulki piernikowe wrzucam po kolei do lukru i obtaczam.
Formuję nieregularny deseń.
Odstawiam do zastygnięcia lukru.

Wierzch pralin maluję brokatem.

3

4

5