2015-06-13 13:51:43

pikantny chłodnik orientalny

Chyba robi się upalnie.
To się chłodzimy.

Gorącym prysznicem.
Chłodnymi napojami.
Pikantnym jedzeniem...

I działa.
Na szczęście.

3

Jak to jest zrobione?

  • 3 banany
  • 4 duże pomidory
  • 200 g mleka kokosowego
  • 1 świeża chilli
  • 1 limonka
  • 0,5 cytryny
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka otartego korzenia imbiru
  • 250g sera kremowego Apetina naturalny
  • 4 kromki pełnoziarnistego pieczywa tostowego
  • chipsy bananowe
  • kandyzowane pomidorki cherry
  • szczypta soli
  • Najlepszy chłodnik uzyskamy, jeśli wszystkie składniki znajdowały się uprzednio w lodówce.

1

Chilli siekam.
Z pomidorów usuwam gniazda nasienne, kroję na mniejsze części. Wrzucam do misy miksera.
Dodaję mleko kokosowe, obrane i pokrojone w mniejsze części banany, chilli, pieprz i 200 g sera kremowego Apetina i miksuję wszystko do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
Dodaję sok i skórkę cytrusów i mieszam.
Chłodnik wkładam do lodówki.

Chleb kroję w kostkę.
Prażę na suchej patelni aby uzyskać chrupiące grzanki.
Odstawiam do przestudzenia.

Nakładam porcje chłodnika.
Posypuję kilkoma grzankami, chipsami bananowymi i ewentualnie skórką ostrej papryki.
Podaję z grzankami posmarowanymi pozostałym serem i pomidorkami kandyzowanymi.

Pali i chłodzi!

4

6

5

2

  30 minut z Apetiną

Komentarze:

bastalena o 2015-06-14 01:15:04 napisał:
Ale pomysłowe! Bomba! Powodzenia w konkursie!

Dodaj komentarz: