2015-08-04 17:24:20

pimp my semifreddo

...czyliprawielód z bezami i białą czekoladą oblany sosem jeżynowym.

Gorąco?
U mnie też.
A będzie jeszcze cieplej.

Więc, jeśli chłód Ci miły /a na bank!/, pędź ostatkiem sił do sklepu, potem do garów i działaj.
Orzeźwienie i rozanielenie gwarantowane.

Nie ma lipy!

DSC00486

Jak to jest zrobione?

SEMIFREDDO

  • 660 ml śmietany kremówki /30%/
  • 2 łyżki masła
  • 4 jaja
  • 200 g białej czekolady z wanilią /lub białej i aromatu/ekstraktu waniliowego/
  • 50 g cukru
  • 7-10 niedużych bez

Czekoladę i masło roztapiam w kąpieli wodnej.
Odstawiam do przestudzenia.

Kremówkę /dobrze schłodzoną/ ubijam na sztywno.
Chowam do lodówki.

Jajka ubijam z cukrem w kąpieli wodnej do momentu, aż otrzymam jasnożółty krem.
Stopniowo dodaję czekoladę i ubijam około 5-7 minut.
Odstawiam do przestudzenia.

Jak masa dojdzie do temperatury pokojowej, dodaję po łyżce kremówki i mieszam.
Na koniec mieszam delikatnie masę z rozkruszonymi bezami.

Formę /odporną na zamrażanie/ wykładam folią spożywczą.
Przekładam masę i wstawiam do zamrażalnika na minimum 3 godziny.

DSC00482

SOS

  • 350 g jeżyn
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka sosu balsamicznego
  • kilka bez

Na patelni rozgrzewam masło.
Wrzucam jeżyny i smażę krótko.
Zasypuję cukrem, zmniejszam moc palnika i karmelizuję.
Dodaję ekstrakt i sos balsamiczny.
Podgrzewam około 3 minut.
Mąkę łączę z 2-3 łyżkami wody. Dodaję łyżkę soku jeżynowego z patelni, mieszam i wlewam do owoców.
Mieszam intensywnie do zgęstnienia.
Odstawiam do schłodzenia.

Nakładam porcję semifreddo.
Polewam sosem i po sypuję kruszonymi bezami.

I się chłodzę.
CHŁODZĘ...
SIĘ...

DSC00475

DSC00479

Komentarze:

Dodaj komentarz: