2014-09-15 17:03:41

piwny tort słodko-słony

Wczoraj piekłam tort - nagrodę.
Z pierwszego justakitchenowego konkursu.

Przyznam, że zaryzykowałam.
Smakowo. I formą.

Ale chyba się udało... :)

/…/ Mamy fajnych przyjaciół w Poznaniu, cudownych ludzi, małżeństwo w którym oboje maja urodziny 1 września, nie liczymy już które :) Co roku wspólnie je świętowaliśmy, lecz w tym roku zachorowało im dziecko, pokrzyżowało to im wszystkie plany, urodziny nie odbyły się, a teraz? jakoś chyba już zapomnieli o nich, chcielibyśmy wpaść do nich z takim tortem i zaśpiewać STO LAT :) Aby życie wydało im się bardziej kolorowe i smaczne i uśmiech zagościł na ich buzi! Bo sprawianie radości innym to największa radość :) pozdrawiam! /…/

/.../ a smaki? oni lubią wszystkie smaki, lubią dziwne połączenia, ogólnie kochają jeść !
pomogłem?
P.S. A jakby miał być tort tylko dla XX to najlepiej z kiełbasą  bo ona to kocha mięso w każdej postaci, przeciwieństwo XY który kocha słodkie  wiem wiem, skomplikowałem !! /.../

/.../ Mina znajomych BEZCENNA
Tort REWELACJA !!! A XX powiedziała “Marzenia się spełniają“

słony karmel, no po prostu SUPER! nie myśleliśmy, że to możliwe!
Nawet moja córka spróbowała, choć zarzekała się że z kiełbasą nie zje ha ha!

i powiedziała noooo DOBRE!! /.../

DSC01165

 

Jak to jest zrobione?

CIASTO

  • 250 g mąki tortowej pszennej
  • 300 g cukru
  • 50 g kakao
  • 200 g masła
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 4 jaja
  • 250 ml ciemnego piwa
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

KREM

  • 330 ml śmietany kremówki /36%/
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao /extra dark/
  • 80 ml ciemnego piwa
  • 100 g masła

BEKON

  • 4 plastry surowego boczku
  • 2 łyżki golden syrup /może być syrop klonowy/

DODATKOWO

  • 200 g masy kajmakowej
  • 2 spore garstki orzeszków ziemnych solonych
  • sól morska gruboziarnista

DSC01109

DSC01111

Przygotowuję ciasto.
Sypkie składniki przesiewam do miski miksera. Mieszam do połączenia. Dodaję miękkie masło, masło orzechowe i jaja, mieszając na najwyższych obrotach - do połączenia. Zmniejszam obroty na średnio-niskie i wolnym strumieniem wlewam piwo. Miksuję do połączenia i uzyskania płynnej masy.
Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, smaruję boki masłem i posypuję mąką. Przekładam masę.
Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza.
Piekę ciasto około 60 minut - do suchego patyczka.
Studzę i przekrawam na pół.

DSC00795

DSC00805

DSC00807

DSC00822

DSC00866

DSC00966

Przygotowuję krem.
W misie miksera miksuję krótko kremówkę. Cukier puder przesiewam z kakao i dodaję do ubijającej się śmietany. Czekam, aż dokładnie się połączy. Nalewam ekstrakt piwo. Miksuję. Dodaję miękkie masło i miksuję do dokładnego połączenia.
Chłodzę w lodówce.

DSC00889

Przygotowuję karmelizowany boczek.
Grill elektryczny rozgrzewam maksymalnie. Plastry boczku maczam w syropie. Układam na płytach i grilluję do ściemnienia - trwa to chwilę. Studzę.

DSC00999

Komponuję tort.
Dolny blat tortu smaruję częścią masy kajmakowej. Posypuję garstką posiekanych orzeszków. Nakładam porcję kremu kakaowego. Nakrywam drugim blatem. Nakładam resztę kremu na tort. Pokrywam całą jego powierzchnię.
Na środek nakładam pozostały kajmak. Czubkiem noża rozciągam, tworząc wzory. Posypuję drugą garstką posiekanych orzeszków. Układam plastry skarmelizowanego boczku. Na koniec posypuję solą gruboziarnistą.
Chłodzę w lodówce minimum 2 godziny.

DSC01040

DSC01055

I czekam, aż zwycięzca przyjdzie po odbiór... :)

/Pozdrawiam serdecznie całą czwórkę!/

DSC01164

DSC01147

Komentarze:

Asa_6niebo o 2014-09-15 21:41:47 napisał:
przyznam, że jestem w szoku....ale strasznie, strasznie jestem ciekawa smaku tego tortu!

Dodaj komentarz: