2014-07-11 20:41:52

placek drożdżowy z jabłkami, rodzynkami i cynamonem

Niech każdy mówi, co chce, ale kiedy miałabym wskazać najbardziej domowe ciasto, byłby to drożdżowiec. Nie ważne jaki.

Kojarzy mi się z ciepłem. Zaangażowaniem. Cierpliwością.

Z wysiłkiem wkładanym w wykonanie.

Bo do drożdży trzeba mieć serce.

2014-07-05 17.55.08

 

Jak to jest zrobione?

CIASTO

  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 15 g drożdży
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 jajo
  • 50 g masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • pół łyżeczki soli

OWOCE

  • 4 jabłka łąckie
  • pół szklanki rodzynek
  • 2-3 łyżki cukru brązowego
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka cynamonu

KRUSZONKA

  • 0,5 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 50 g masła
  • szczypta soli

2014-07-05 18.01.03

2014-07-05 17.58.50

Drożdże mieszam z łyżką mąki, łyżką cukru i 100 ml letniego mleka. Odstawiam na kwadrans. Pozostałą mąkę przesiewam. Łączę z letnim mlekiem, roztopionym masłem, cukrem i rozkłóconym jajem. Solę. Dodaję rozczyn i wyrabiam gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiam w ciepłe miejsce, pod przykryciem, do podwojenia objętości.

Jabłka obieram i kroję na średniej wielkości kostkę. Rodzynki namaczam we wrzątku. Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju, wrzucam jabłka i zasypuję cukrem zmieszanym z cynamonem. Czekam do roztopienia cukru i dodaję rodzynki. Zdejmuję z palnika, energicznie mieszam z mąką i podgrzewam jeszcze chwilę.

Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza.

Wyrabiam kruszonkę, zagniatając wszystkie składniki.

Formę wykładam papierem do pieczenia. Wykładam ciasto drożdżowe. Nakładam jabłka. Posypuję kruszonką. Piekę 40-45 minut, do zezłocenia kruszonki. Studzę. Ośnieżam cukrem pudrem.

A mleko już się grzeje.

2014-07-05 17.55.23

2014-07-05 17.58.17

2014-07-05 17.59.47

Komentarze:

Dodaj komentarz: