2016-04-19 13:14:55

pomicolada albo pomidorowy żar tropików

Może nie koniecznie żar, ale klimat tropikalny - jak najbardziej.
Ciekawość zawsze pcha do kombinatoryki. To jedna z zasad mojej kuchni. A jako że kaktus jojczał, że ananasa by sobie szamał, to wymyśliłam taką oto o - zupę!
W poniedziałki pomidorówka z niedzielnego rosołu, a we wtorek pomidorówkowa kreatywność z poniedziałkowej pomidorowej.
Żeby nudą nie zawiało... Już dziś: zupa pomidorowa z ananasem i mlekiem kokosowym przyprawiona ostrą papryką i podana z aromatycznym ryżem jaśminowym
Spróbujcie!

1

Jak to jest zrobione?

  • 400 g przecieru pomidorowego Łowicz
  • 250 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 100 ml syropu ananasowego z zalewy
  • 3-7 plastrów ananasa /zależy jak słodko lubimy/
  • przyprawy: chili, sól

DODATKOWO

  • 200 g ryżu jaśminowego /lub według upodobań/
  • 2 plastry ananasa /na 1 porcję zupy/
  • świeża papryczka chili
  • wiórki kokosowe

2

3

Wszystkie płynne składniki zupy łączę i zagotowuję. Przyprawiam chili i odrobiną soli. Gotuję 20-30 minut.

Ryż gotuję na sypko.

Do zupy dodaję pokrojonego w kostkę ananasa. Miksuję wszystko na gładki krem. Ponownie zagotowuję.

Na rozgrzany grill wrzucam po 2 plastry ananasa na porcję. Z każdej pary 1 obtaczam w wiórkach kokosowych. Grilluję do lekkiego zbrązowienia.

Podaję gorącą zupę z porcją ryżu. Dodaję świeżo posiekaną chili i grillowane ananasy.

Pyszności!

4

5

6

  Pomidorowa? Inaczej! Tak się teraz robi samo najlepsze!