2015-03-20 14:17:34

pomidory suszone w domowej zalewie

Dziś przygotowałam, żeby na Wielkanoc były gotowe.
Na pewno się przydadzą.
Bo tata lubi.

Moje pomidory zawierają w sobie sól. Jeśli przygotowujecie podobne, ale niesolone - warto dodać 0,5-1 łyżeczki soli do zalewy.

 1

Jak to jest zrobione?

  • 200 g pomidorów suszonych na słońcu
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 3 oliwki zielone
  • 1 suszona chili
  • 1 łyżeczka: tymianku, oregano, bazylii, rozmarynu, kolorowego pieprzu, kryształków brązowego cukru
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryczki jalapeno
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • sok z połowy limony
  • olej rzepakowy

2

Suszone pomidory zalewam wrzątkiem i odstawiam na 15 minut pod przykryciem.
Po tym czasie przekładam do wyparzonego weka.
Czosnek dzielę na pół. Dodaję do słoika. Układam wszystkie pozostałe przyprawy i oliwki. Zalewam octem, sokiem cytrusowym i olejem.
Wstrząsam energicznie. Odstawiam w ciemne miejsce na minimum 2 tygodnie, żeby pomidory przeszły ziołami.

3

4

Komentarze:

Dodaj komentarz: