2015-04-07 14:45:12

potrawka z kurczaka babci Róży

...albo kurczak, ryż i sos selerowo-szpinakowy...
...tudzież babcine samo zdrowie.

Przepis przygotowany na konkurs organizowany przez Wydawnictwo Czwarta Strona.
Przyznam, że pierwszy raz spotkałam się z tak fantastycznym konkursem!
Wspaniały pomysł i nagroda dla pasjonata kulinarnego - zobaczyć swój przepis w książce!
Super!

Więc z wielką przyjemnością przedstawiam mój pomysł ^^

1

Jak to jest zrobione?

  • 450 g mięsa z kurczaka
  • 200 g brązowego ryżu
  • 250 g mrożonego szpinaku
  • 200 g selera marynowanego
  • 1 zielona papryka
  • 1 duża gruszka
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 150 ml mleka
  • 100 g śmietany 36%
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżka świeżo otartego imbiru
  • pęczek natki
  • ser żółty
  • pestki dyni
  • nasiona słonecznika
  • mak
  • pieprz
  • sól

 2

3

Kurczaka gotuję w rosole. Studzę i obieram. Odkładam na bok.

Ryż gotuję na pół miękko. Dodaję mleko, rozmrożony szpinak, odsączony seler i mięso. Duszę pod przykryciem.
Paprykę, cebulę i gruszkę kroję w niewielką kostkę. Przesmażam na maśle i zdejmuję z ognia. Mieszam z miodem, imbirem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zalewam śmietanką i podgrzewam. Łączę z potrawką, przyprawiam solą i pieprzem, mieszam dokładnie i duszę pod przykryciem. Dodaję drobno posiekaną natkę i pozostawiam na ogniu na około 5 minut, już bez przykrycia.

Nakładam zacną – babciną! – porcję potrawki. Pestki dyni i nasiona słonecznika prażę razem na suchej patelni. Posypuję ryż. Powtarzam czynność z makiem. Na koniec dodaję wiórki żółtego sera.

I gotowe!
I smaczne!
I zdrowe!

4

banner-konkurs

5

6

Komentarze:

Dodaj komentarz: