2014-09-26 12:24:46

prawdziwy ruski pieróg

Przeglądając stare numery Kuchni /Kuchnia. Magazyn dla smakoszy/ znalazłam przepis na pierogi ruskie.
Początkowo zafascynowało mnie zdjęcie. Płaskie i wielkie placuchy z farszem.
Później, czytając krótki artykuł Jana Kościuszko i pałaszując wzrokiem przepis – wiedziałam.
Będzie pieczenie.

/…/ Chociaż (o paradoksie!) w przypadku tych zwanych „pierogami ruskimi” owe różnice są największe. Po pierwsze więc, w oryginalnej rosyjskiej wersji nie „pierogi”, lecz „pieróg” (jeden wielgaśny). Po drugie, przyrządzany z ciasta drożdżowego, a nie pierogowego. Po trzecie wreszcie, jego nadzienie składa się wyłącznie z ziemniaków i słoniny, i nie zawiera najmniejszego dodatku sera /…/
/Kuchnia, nr 11 (141) listopad 2006, s.83/

Pierogi podałam z kapustą z kminkiem i kiełbasą.
I ze zsiadłym mlekiem.

1

2

Jak to jest zrobione?

/dla 4 osób – bardzo głodnych/

PIEROGI – CIASTO

  • 2 jaja
  • 1 kg mąki pszennej /użyłam T650/
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • woda
  • szczypta soli

PIEROGI – FARSZ

  • 1 kg ziemniaków
  • 400 g słoniny /użyłam mielonej/
  • 1 duża cebula
  • majeranek
  • pieprz
  • sól

KAPUSTA

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 400 g kiełbasy
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża cebula
  • kminek
  • 2-3 liście laurowe
  • 5-7 ziaren ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz

3

4

Kapustę odciskam i kroję. Marchew obieram i ścieram na tarce o średnich oczkach.
Rozpuszczam łyżkę masła w garnku o grubym dnie /użyłam żeliwnego/. Wrzucam kapustę i marchew. Zagrzewam. Duszę na małym ogniu. Dodaję przekrojoną wzdłuż i w poprzek kiełbasę.

DSC03203

Odsypuję kilka łyżek mąki.
Z łyżki mąki, cukru, 2-3 łyżek wody i drożdży przygotowuję zaczyn. Odstawiam do pojawienia się piany /10-15 minut/.
Pozostałą mąkę przesiewam. Solę. Jajo /1/ rozkłócam i dodaję do mąki. Wlewam zaczyn i około szklankę wody i wyrabiam ciasto, dodając wodę.
Wyrabiam, wyrabiam, wyrabiam.
Dzielę ciasto na 4 części. Odstawiam na bok, przykryte ścierką. Do wyrośnięcia.

DSC03170

DSC03177

Ziemniaki gotuję w mundurkach. Studzę i obieram.

Słoninę przekładam na patelnię i wytapiam. Czekam, aż powstaną małe, ciemne skwarki.

Jedną z cebul kroję w kostkę, drugą – w piórka. Z patelni ze słoniną zabieram 3 łyżki tłuszczu. Podsmażam na nim kostkę cebulową – odkładam na bok.
Podobnie podsmażam piórka cebuli. Dodaję do nich kiełbasę i smażę do wyraźnego zbrązowienia. Wrzucam ponownie do kapusty.
Kapustę przyprawiam kminkiem, solą i pieprzem.

Ziemniaki obieram i przeciskam przez prasę do ziemniaków. Dodaję skwarki i kilka łyżek tłuszczu, oraz cebulę. Mieszam dokładnie. Przyprawiam solą, pieprzem i majerankiem.
Odstawiam do całkowitego wystygnięcia.

DSC03179

Piekarnik rozgrzewam do 150 stopni Celsjusza.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na kształt koła. Na środku układam porcję farszu. Zlepiam pierogi.
Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia /na 1 blachę wchodzą 2 pierogi/.

DSC03197

DSC03198

DSC03209

Rozkłócam drugie jajo. Smaruję każdego pieroga.
Piekę 15-20 minut z termoobiegiem.

DSC03211

DSC03215

Podaję gorące. Z porcją kapusty i kiełbasą. I zsiadłym mlekiem.

Prawdziwie chłopsko-ruska uczta!
Dla ludzi o mocnych nerwach.
I żołądkach.

5

6

7

Komentarze:

Dodaj komentarz: