2014-08-04 22:43:07

prawie fajita z kurczaka z warzywami, salsą i ryżem

Dlaczego prawie? Bo nie ma tortilli. A teoretycznie być powinna. I praktycznie też miała być. Ale nie wyszło.

Więc jest prawie fajita. I kurczak. I pomidorowo-cebulowa salsa. I warzywa grillowane. I w końcu ryż z fasolką. Meksykańska pycha. Po prostu.

Przepis Jamiego Olivera. Z książki 15 minut Jamiego.

I rodzi tu mi się pytanie. JAK? 15?! U mnie niewykonalne – sam ryż robiłam tak długo, jakbym go na terasach uprawiała. Albo ze sklepu przez Grenlandię niosła.

Ale nie jestem Jamie. Tylko justa. Mistrz własnego tempa.

A obiad polecam. Bo smakowy niezmiernie.

1

Jak to jest zrobione?

/przepis na 5 porcji – każda 598,8 kcal/

SALSA

  • 2 świeże papryczki chili
  • 3 dymki /ok. 75 g/
  • 3 pomidory /ok. 500 g/
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • 10-15 łodyg świeżej kolendry
  • skórka i sok z połowy cytryny
  • skórka i sok z połowy limony

FAJITA

  • 3 papryki różnego koloru /ok. 400 g/
  • 1 duża czerwona cebula /ok. 175 g/
  • 4 piersi kurczaka /ok. 500 g/
  • słodka wędzona papryka w proszku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

3

RYŻ

  • 400 g ryżu brązowego długiego
  • 1 puszka /400 g/ białej fasoli
  • 1 puszka /400 g/ czerwonej fasoli
  • sok i skórka z połowy cytryny
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 papryczka chili /świeża/
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

5

DODATKOWO

  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • świeża kolendra

anigif

Ryż opłukuję, zalewam wodą i doprowadzam do wrzenia. Solę delikatnie, gotuję pod przykryciem na małym ogniu do prawie-miękkości. Odstawiam na bok pod przykryciem.

Białą i czerwoną fasolę odcedzam i przepłukuję zimną wodą.

W misce blendera umieszczam składniki na salsę – pokrojone pomidory, dymkę, kolendrę, posiekane chili i przyprawy. Mieszam wszystko dokładnie i odstawiam na bok.

Rozgrzewam grill elektryczny na maksimum. Papryki oczyszczam i kroję na paski różnej grubości. Solę i pieprzę. Układam na grillu i podgrzewam do ładnego zarumienienia. Cebulę obieram i kroję na ósemki. Solę i pieprzę. Po zdjęciu z grilla papryki, układam cebule. Czekam, aż ładnie się podpieką. Mieszam z paprykami i odstawiam na bok.

Kurczaka kroję w dość dużą kostkę. Lekko obijam wałkiem /można opukać pięścią lub innym dostępnym sprzętem/. Doprawiam solą, pieprzem i wędzoną papryką. Na patelni rozgrzewam olej. Smażę mięso kilka minut. W połowie smażenia podlałam je niewielką ilością wody. Odstawiam na bok.

4

Składniki salsy /zawartość misy blendera/ miksuję na gładką masę. Przelewam do mniejszego naczynia. Odstawiam.

W garnku rozgrzewam łyżkę oleju. Wsypuję fasolę, przyprawiam kuminem i chili. Podsmażam dokładnie. Dodaję ryż i mieszam. Dodaję sok i skórkę z cytryny. Podgrzewam do zagrzania ryżu. Pilnuję i mieszam. Żeby się nie zjarało.

Kurczaka, paprykę i cebulę przekładam do naczynia. Nakładam jogurt naturalny. Przekładam ryż na podgrzany talerz. Układam salsę. Dekoruję kolendrą.

I gotowe.

15 minut?! Jak?!

2

Komentarze:

Dodaj komentarz: