2015-05-04 17:11:01

przekąska: tuńczykowe pralinki

Dziwactwa justy.
Ale smaczne.
I bardzo wyjątkowe!

Zgłoszone na akcję kulinarną: Jakubiak lokalnie na durszlak.pl

A do wygrania super, super książka!
Bo książki to najlepsiejsze na świecie nagrody :)

https://sklep.egmont.pl/ksiazki/kuchnia/p,jakubiak-lokalnie,10893.html

DSC07314

Jak to jest zrobione?

  • 1 puszka tuńczyka w oleju słonecznikowym
  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • 50 g czekolady 60% kakao
  • 75 g żurawiny suszonej
  • 75 g rodzynków
  • 0,5 łyżeczki świeżo otartego imbiru
  • 1 łyżka masła
  • bazylia świeża 2-3 gałązki
  • kolorowy pieprz miażdżony
  • sól
  • świeża żurawina do dekoracji

DSC07305

Kaszę gotuję w osolonym wrzątku. Studzę.

Tuńczyka odcedzam i rozdrabniam.

Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej.

Bazylię szatkuję. Bakalie kroję na drobniejsze części.

Wszystkie składniki mieszam, przyprawiam do smaku i formuję kulki. Schładzam w lodówce.

Podaję chłodne.

DSC07312

DSC07313

Komentarze:

Dodaj komentarz: