2015-02-14 18:35:18

pszenna buła

...albo dupa.
Tak ją zwiemy.

I chyba wiadomo czemu.
Widać.

Bułki pulchne, pyszne i domowe.
To wszystko, czego się od buły chce.

Et c'est tout, mes amis.

1

Jak to jest zrobione?

/bazowałam na: przy stole/

/na 6 wielkich buł/

  • 450-500 g mąki pszennej poznańskiej
  • 35 g świeżych drożdży
  • 300 ml letniej wody
  • 1 łyżka mleka w proszku
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli

2

3

Przygotowuję zaczyn z drożdży, 3 łyżek wody, cukru i łyżki mąki. Odstawiam na 10-15 minut aż drożdże ruszą.

Mąkę przesiewam i dodaję pozostałe składniki. Mieszam je.
Jak drożdże ruszą, łączę je z pozostałymi składnikami. Mieszam i wyrabiam 15 minut. Podsypuję mąką w razie konieczności. Przykrywam ścierką i odstawiam ciasto na 30 minut w ciepłe miejsce.

Po tym czasie ugniatam kilka razy ciasto. Formuję 6 buł, nacinam je z wierzchu i układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze w maksymalnych odstępach. Odstawiam pod ściereczką w ciepłe miejsce na 45 minut.

Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza.

Każdą bułkę dwukrotnie smaruję mlekiem zmieszanym z łyżką oleju.
Piekę 15 minut.
Studzę.

Rewelacyjne!
I ten kosmiczny, kosmiczny zapach!
Nigdy więcej buły z piekarni!

4

5

6

7

8

Komentarze:

Dodaj komentarz: