2015-04-30 07:45:49

pumpernikiel

...niemiecki chleb żytni z Westfalii

Piekąc ten chleb w 100% zastosowałam się do przepisu na stronie chleb.info.pl.
Bo nie miałam zielonego pojęcia, jak go ugryźć.
Bo nigdy nie piekłam.
Ale po spróbowaniu... na pewno jeszcze to zrobię!
Jest fantastyczny!

Najbardziej czasochłonny, jaki robiłam, ale warto.

 1

Jak to jest zrobione?

/przepis bazowy: PUMPERNIKIEL/

  • 280 g mąki żytniej T2000
  • 280 g mąki żytniej T720
  • 185 g zakwasu żytniego
  • 280 ml letniej wody
  • 1 łyżka soli
  • 60 g melasy karbowej

2

Mąki mieszam dokładnie i pośrodku robię dołek.
Powoli wlewam zakwas i wyrabiam. Po trochu dodaję sól, wodę i melasę.
Wyrabiam do połączenia.
Ciasto przekładam do oprószonej mąką misy. Posypuję z wierzchu mąką, przykrywam ściereczką i odstawiam na 3-4 godziny, do podwojenia objętości.

Rozgrzewam piekarnik do 150 stopni Celsjusza.
Formę smaruję masłem i posypuję mąką.

Blat oprószam mąką i przekładam wyrośnięte ciasto.
Krótko wyrabiam. Formuję wałek i przekładam masę do formy.
Przykrywam i odstawiam na 30 minut.

Formę szczelnie okrywam folią aluminiową.
Piekę na najniższym poziomie piekarnika przez 8 godzin.
Po wyłączeniu piekarnika pozostawiam go jeszcze na 1 godzinę w środku - do wystygnięcia.

Jak chleb wystygnie owijam go dokładnie formą aluminiową i później w plastikową, spożywczą.
Na 2 dni wkładam do lodówki.

A po tym czasie?
Szamanko!

3

4

Komentarze:

Dodaj komentarz: