2014-11-19 22:48:42

pumpkin pie spice

…czyi przyprawa do ciasta dyniowego /?!/.

A inaczej ujmując – korzenna mieszanka. Po prostu.
A z dynią komponuje się całkiem nieźle.

Najczęściej wykorzystuję ją w wytrawnych potrawach.
Z wieprzowiny na przykład. Duszoną w czerwonym winie. I z karmelizowaną cebulą…
Mmm… Ślinotok.

W każdym bądź bądziu – w końcu się zmobilizowałam.
I zmieliłam przyprawę.
Więc jutro porozsyłam nagrody justakitchenowego konkursu.

DSC09249

Jak to jest zrobione?

  • 2 miarki cynamonu mielonego
  • 1 miarka imbiru mielonego
  • 1/2 miarki gałki muszkatołowej
  • 1/4 miarki ziela angielskiego
  • 1/4 miarki goździków

DSC09235

Do przygotowania mieszanki użyłam mielonego już imbiru i cynamonu.
Gałkę, ziele angielskie i goździki mielę w młynku.

Wszystkie przyprawy łączę i dokładnie mieszam.
Przekładam do szczelnych słoiczków.

I używam.
Do czego dusza zaniucha.
C’est tout.

DSC09266

DSC09239

DSC09267

DSC09272

Komentarze:

Dodaj komentarz: