2015-07-09 15:17:31

pyra pieczona

Proste, prościutkie danie.
Niby dodatek, ale jak taka pyra na stół wejdzie, to się w główny składnik zmienia.
Wystarczy kartofel, piekarnik i kilka przypraw.
A efekt - palce lizać!

Nie podaję ilości - przyprawiamy do smaku.
Ziemniaków pieczemy tyle, ile będzie zjedzone.
Po prostu.
Ważne, żeby zmieściły się na jednym poziomie piekarnika.
Nadwyżki pójdą na drugą turę.

DSC02203

Jak to jest zrobione?

  • pyry, ziemniaki, kartofle, grule
  • przyprawy: tymianek, rozmaryn, majeranek, gałka muszkatołowa, papryka słodka i ostra mielona, kumin, pieprz świeżo mielony, sól
  • olej rzepakowy

DSC02194

Piekarnik rozgrzewam do 225 stopni Celsjusza.

Ziemniaki dokładnie szoruję, myję, osuszam.
Każdą bulwę układam po kolei między 2 pałeczkami /takimi od chińskiego szamania/ i rozkrawam na niegrube plastry. Pałeczki służą jako stopery i sprawiają, że nie rozetnie się pyry.
Do naczynka nalewam olej i pędzelkiem smaruję dokładnie każdego kartofla - w przedziałkach między plastrami też.
Posypuję szczodrze przyprawami.
Układam na kratce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekę 45-60 minut /trzeba sprawdzać - czas pieczenia zależy od wielkości pyry, odmiany, i-te-pe/.
Na ostatnie pięć minut załączam termoobieg.

I podaję.
Od razu.
Bo po co czekać?

DSC02204

DSC02202

  TO MY! MŁODE KARTOFELKI 2015

Komentarze:

Ula o 2015-07-09 20:08:30 napisał:
Ładnie tu u Ciebie :) a przepis wykorzystam przy najbliższej okazji!
Mojra o 2015-07-09 20:42:25 napisał:
Wielkie dzięki za pomysł na jutrzejszy obiad! Tak nawiasem, ładny szablon :)
Nika o 2015-07-09 21:48:04 napisał:
Połączenie mi ucieka, bo Thalys pędzi 300km/h. Juz trzeci raz próbuje dodać:)
Pisałam tylko , ze to takie proste, a tak efektowne... Mam zamiar wypróbować w sobotę :) ciekawa jestem efektu :)
Szufladopółka o 2015-07-09 21:57:30 napisał:
To prawda, takie proste a takie pyszne. Ostatnio na jakieś imprezie plenerowej sprzedawali taki zakręcone ziemniaczki pycha. Uwielbiam też wersję wzbogaconą - jacket potato z brytyjskiej kuchni, np. z fasolką w sosie alb bekonem... Mhmmm, pycha!
Pozdrawiam,
Szufladopółka
Ola o 2015-07-09 21:58:21 napisał:
Smakowicie wygląda, spróbuję wrzucić na grilla
janiolka o 2015-08-21 13:24:53 napisał:
to najpopularniejszy sposób podania ziemniaków w tegorocznej akcji :) dziękuję za udział w akcji i zapraszam do przejrzenia przepisów w podsumowaniu:
http://eksperymentsobotni.blox.pl/2015/08/podsumowanie-akcji-TO-MY-MLODE-KARTOFELKI-2015.html
justa o 2015-08-21 17:11:24 napisał:

nie dziwię się - prosto i pysznie! chętnie zainspiruję się pozostałymi uczestnikami :D

Dodaj komentarz: