2014-10-27 20:14:09

risotto z musem dyniowym. na drugie śniadanie

Chwila dla ciebie.
Małe przyjemności.
Słodkie zapomnienie.
Comfort food.

Nazywajcie, jak chcecie.

W momencie, kiedy udaje mi się odnaleźć kolejne połączenie smakowe, które sprawia, żeotoczenie wiruje – zapominam o nazwach.
Tak też stało się tym razem.
Obłędna pycha dla moich kubków smakowych.

Grzeję.
Pałaszuję.
I jestem. Sama z sobą.
Po prostu.
I całkiem mi z tym dobrze…

DSC05663

Jak to jest zrobione?

  • 50 g ryżu do sushi
  • 25 g czarnego ryżu kleistego
  • 125 ml wina białego wytrawnego
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 100 ml wody
  • 150 g serka waniliowego
  • 2-3 łyżeczki stewii
  • szczypta soli
  • 4 łyżki puree z pieczonej dyni
  • pestki słonecznika
  • orzechy włoskie
  • miód

DSC05652

Ryż opłukuję pod zimną wodą. Zalewam winem i wodą. Zagotowuję na dużym ogniu i solę. Zmniejszam moc palnika i gotuję do pochłonięcia płynu /jeśli po tym czasie ryż nie będzie miękki, dolać trochę wody/.

Puree z dyni podgrzewam na patelni. Zdejmuję z palnika i dodaję 1 łyżkę ekstraktu. Mieszam z 50 g serka waniliowego. Pozostawiam na słabym ogniu.

Do ryżu dodaję 1 łyżkę ekstraktu waniliowego, stewię i mieszam dokładnie.
Zdejmuję z palnika. Dodaję 100 g serka waniliowego, mieszam i podgrzewam chwilę.

Ryż przekładam do szklanki. Na to nakładam puree dyniowe. Posypuję pestkami dyni, orzechami włoskimi i polewam miodem.

Zakochałam się. I już.

DSC05644

DSC05640

DSC05647

DSC05660

Zapraszam również na zapoznanie się z fenomenalnym źródłem inspiracji na stronie Moje Wypieki i w książkach autorki:
http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki

Komentarze:

Dodaj komentarz: