2015-02-08 18:31:24

rogale z dżemem z boczku

Męski wypas. Inspiruje. Na maksa.
Dżem. Z. Boczku.
R-E-W-E-L-A-C-J-A

Tym bardziej, że miałam 4 trolli do wykarmienia.
Byli zachwyceni.

Odbiegłam nieco od przepisu.
Głównie z braku niektórych składników.
I nafaszerowałam dżemem drożdżowe rogale.

Idealne na męski głód.
I na babskie widzimisię.
I na karnawał.
I na tłusty czwartek.
I na pokrzepienie.
Inawszystkoinazawsze.

Zdjęcia ble, po trolle wsunęły wszystko jak tylko wyszło z piekarnika... XD

1

Jak to jest zrobione?

CIASTO DROŻDŻOWE

  • 500 g mąki pszennej /około/
  • 3 łyżki oleju
  • 1 jajo
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 30 g świeżych drożdży
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • letnie mleko

DŻEM

/inspiracja: Męski Wypas/

  • 500 g wędzonego chudego boczku
  • 1,5 dużej cebuli
  • 3 łyżki melasy z karobu
  • 175 ml mocnej kawy
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka balsamico
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 świeża czerwona chili
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki cukru dark muscovado
  • 120 ml ginu limonowego
  • 75 ml metaxy
  • przyprawy: imbir, cynamon, gałka muszkatołowa, pieprz kajeński, wędzona papryka ostra, pieprz, sól

DODATKOWO

  • mozzarella tarta
  • cukier
  • ostra papryka wędzona
  • jajo
  • mleko
  • ser żółty

PRZYGOTOWANIE DŻEMU

Zaparzam kawę i studzę. Jak wystygnie, łączę ją z alkoholem.
Boczek kroję w niedużą kostkę. Smażę na odrobinie oliwy do zezłocenia. Przekładam do miski.
Cebulę siekam w sporą kostkę, wrzucam na patelnię po boczku i dolewam trochę oliwy. Smażę do zeszklenia. Zasypuję cukrem dark muscovado i karmelizuję.
Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażam chwilę i wrzucam boczek. Smażę 2-3 minuty /żeby boczek się zagrzał/.
Zalewam wszystko alkoholem kawowym i zagotowuję. Zmniejszam moc palnika, dodaję przyprawy i wszystkie pozostałe składniki. Duszę do zgęstnienia i odparowania płynu /około 35-45 minut/.
Odkładam do przestudzenia.
Jak dżem wystygnie - mielę go w maszynce do mięsa na średnich oczkach.

b

PRZYGOTOWANIE ROGALI

Z drożdży, cukru, 1 łyżki mąki i 50 ml ciepłego mleka przygotowuję zaczyn. Czekam około 10-15 minut aż drożdże ruszą.
Mąkę przesiewam i łączę z olejem, przyprawami i rozkłóconymi jajami. Dodaję drożdże i mieszam łyżką. Dolewam stopniowo mleko, mieszając. Dolewam do momentu, aż ciasto będzie jednorodne, ale ciągle trudne do mieszania.
Blat oprószam mąką, przekładam mieszankę i wyrabiam chwilę. Według potrzeb dodaję mąkę lub mleko. Wyrabiam około 20 minut. Do momentu, aż ciasto przestanie kleić się do rąk, będzie gładkie i elastyczne.
Odkładam pod przykrycie na 1 godzinę.

Po około godzinie dzielę ciasto na 2 części. Każdą rozwałkowuję na koło /jak na pizzę/. Taki placek dzielę na 8 trójkątów i każdy smaruję porcją przestudzonego dżemu. Posypuję dżem mozzarellą. Zawijam rogal od szerokiej części do dzióbka. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odkładam na około 30 minut.

a

c

d

Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza.

Kiedy rogale są na blasze, rozkłócam jajo z mlekiem i przed włożeniem do piekarnika smaruję każdy dwukrotnie. Posypuję cukrem i papryką.
Piekę 15 minut. Na każdym rogalu układam kawałek sera żółtego /wąski pasek/ i zapiekam jeszcze chwilę.

e

Chciałam zrobić fajne zdjęcie.
Chciałam.
Ale trolle powsuwały. Wszystko.

2.1

2.2

Komentarze:

Jeden z trolli o 2015-02-09 00:56:37 napisał:
Polecam cudowne urozmaicenie do piwka. Kumpel prawie wybuchnął z przejedzenia, ale o ostatniego się jeszcze bił :)
Gabriel Świderek o 2015-04-01 13:17:39 napisał:
Super rogale! Na pewno kiedyś je zrobię. Dżem musi być pyszny z Metaxą

Dodaj komentarz: