2015-12-02 21:04:14

rogale z dżemem z.boczkowym

Taki wynalazek, który zainspirowany został przepisami na Męski Wypas.
Już raz robiłam /TU/. I pełen sukces.
Teraz też.

I znowu wyszły mało fotogeniczne.
Bo prawie zima. Szybko ciemno.
I zjedli za szybko.

Ale warto spróbować!
Bo pycha.

DSC07845

Jak to jest zrobione?

CIASTO DROŻDŻOWE

  • 300 g mąki pszennej /około/
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajo
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 g świeżych drożdży
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • letnia woda

DŻEM /TU/

  • 500 g wędzonego chudego boczku
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 150 ml mocnej kawy
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka balsamico
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 świeże chili
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 200 ml nalewki z Portera
  • 3-4 suszone pomidory z zalewy /TU/
  • przyprawy: imbir, cynamon, kumin, pieprz kajeński, sos sojowy, wędzona papryka ostra, pieprz, sól

DODATKOWO

  • jajo
  • mleko
  • ser żółty
  • mak

DO PODANIA

  • sos barbecue domowy /TU/

DSC07840

PRZYGOTOWANIE DŻEMU

Zaparzam kawę i studzę. Jak wystygnie, łączę ją z alkoholem.
Boczek kroję w kostkę. Smażę na odrobinie oliwy do zezłocenia. Przekładam do miski.
Cebulę siekam w kostkę, wrzucam na patelnię po boczku i dolewam trochę oliwy. Smażę do zeszklenia. Zasypuję cukrem i karmelizuję.
Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażam chwilę i wrzucam boczek. Smażę 2-3 minuty /żeby boczek się zagrzał/.
Zalewam wszystko alkoholem kawowym i zagotowuję. Zmniejszam moc palnika, dodaję przyprawy i wszystkie pozostałe składniki. Duszę do zgęstnienia i odparowania płynu /około 30-40 minut/.
Odkładam do przestudzenia.
Jak dżem wystygnie - mielę go w maszynce do mięsa na średnich oczkach.

PRZYGOTOWANIE ROGALI

Z drożdży, cukru, 1 łyżki mąki i 50 ml ciepłej wody przygotowuję zaczyn. Czekam około 10-15 minut aż drożdże ruszą.
Mąkę przesiewam i łączę z olejem, przyprawami i rozkłóconym jajem. Dodaję drożdże i mieszam łyżką. Dolewam stopniowo mleko, mieszając. Dolewam do momentu, aż ciasto będzie jednorodne, ale ciągle trudne do mieszania.
Blat oprószam mąką, przekładam mieszankę i wyrabiam chwilę. Według potrzeb dodaję mąkę lub wodę. Wyrabiam 15-20 minut. Do momentu, aż ciasto przestanie kleić się do rąk, będzie gładkie i elastyczne.
Odkładam pod przykrycie na 1 godzinę.

Po około godzinie ciasto rozwałkowuję na koło /jak na pizzę/. Taki placek dzielę na 8 trójkątów i każdy smaruję porcją przestudzonego dżemu. Zawijam rogal od szerokiej części do dzióbka. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odkładam na około 30 minut.

2015-04-18 19.42.15

2015-04-18 19.52.21

Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni Celsjusza.

Kiedy rogale są na blasze, rozkłócam jajo z mlekiem i przed włożeniem do piekarnika smaruję każdy dwukrotnie. Posypuję makiem.
Piekę 15 minut. Na każdym rogalu układam kawałek sera żółtego /wąski pasek/ i zapiekam jeszcze chwilę.

Podaję cieplutkie. Z domowym sosem barbecue /TU/.

DSC07837

DSC07838

Komentarze:

Create Your Health o 2015-12-02 22:13:54 napisał:
Jestem zachwycona tym pomysłem! :-D Kiedyś gdzieś wyczytałam, że dawniej pączki na tłusty czwartek były nadziewane boczkiem.
justa o 2015-12-03 04:26:00 napisał:

o kurczaczek! pączki z boczkiem!
dzięki za inspirację <3

 

Sylwia B o 2015-12-02 22:46:26 napisał:
Wygląda niezwykle apetycznie, przepis też nie wydaje się bardzo skomplikowany
justa o 2015-12-03 04:26:42 napisał:

i nie jest. tylko zjada trochę czasu.
ale zamiast drożdżowego można dać francuskie i od razu szybciej :D

by asai o 2015-12-02 22:48:13 napisał:
szkoda, że nie z jakimś wegetariańskim dżemem ;)
justa o 2015-12-03 04:27:34 napisał:

hmmm, ciekawe, jak zachowałoby się tofu w tym przypadku. i wędzoną papryką trzebaby podrasować...

Kasia/Create your travel o 2015-12-03 21:59:12 napisał:
Takiego pomys

Dodaj komentarz: