2014-07-07 18:36:10

rolada z jagłami i szpinakiem podana z łososiem i kurkami

Dzisiejszy obiad mnie rozanielił. Może brak mi skromności /nic nowego/, ale chciałam zrobić coś wyjątkowego. Bardzo się napracowałam i jestem przeszczęśliwa z efektów.

Jak tylko macie czas to próbujcie - tym bardziej, że roladę można przygotować wcześniej i potem odgrzać. Bo łosoś to musi być świeżynka, wiadomo.

Oh, happy day!

2014-07-07 16.25.51

Jak to jest zrobione?

ROLADA

ciasto drożdżowe

  • 300 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży
  • 75 g masła
  • 2 jaja + jedno do posmarowania
  • 75 ml mleka tłustego
  • łyżeczka cukru
  • sól

farsz

  • 2 garście świeżego szpinaku
  • 200 g sera korycińskiego swojskiego
  • 100 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2-3 łyżki śmietany
  • białko jaja /z rolady/
  • 2-3 łyżeczki chrzanu
  • 2 łyżki miodu kurpiowskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz

Mleko podgrzewam i mieszam drożdże z połową letniego mleka. Dodaję cukier i łyżeczkę mąki, mieszam dokładnie i odkładam na kwadrans. Roztapiam masło. Pozostałą mąkę przesiewam, dodaję całe jajo i żółtko, masło, pozostałe mleko i sól. Mieszam dokładnie, wlewam rozczyn drożdżowy i wyrabiam ciasto. Około 15 minut – musi być gładkie i lśniące. Przekładam ciasto do miski, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę.

Kaszę gotuję z solą w 200 ml wody. Szpinak myję, rwę i zalewam wrzątkiem na chwilę. Odcedzam. Ser mieszam z białkiem, miodem, chrzanem i śmietaną do uzyskania jednolitej masy. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, solę i pieprzę. Mieszam ze szpinakiem.

Po wyrośnięciu układam na oprószonej mąką stolnicy i rozwałkowuję na prostokąt grubości około 0,5 cm. Przenoszę na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Smaruję cienko farszem, pozostawiając na dłuższej krawędzi około 1,5 cm pasek bez nadzienia. Zwijam delikatnie w roladę. Smaruję jajkiem, posypuję sezamem, posiekanymi orzechami. Piekę 45-55 minut w 175 stopniach Celsjusza.

2014-07-07 16.23.57

ŁOSOŚ

  • 400 g filetu łososia
  • skórka z cytryny
  • sól i pieprz

Łososia czyszczę, suszę, dzielę na dwie porcje. Solę, pieprzę i posypuję cytryną. Odkładam na pół godziny do lodówki. Piekę około 7-10 minut w 175 stopniach Celsjusza.

2014-07-07 16.28.21

KURKI

  • 250 g kurek
  • 1-2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • tymianek
  • sól i pieprz

Kurki czyszczę i osuszam. Posypuję solą, pieprzem i tymiankiem. Na patelni rozgrzewam masło. Wrzucam kurki, smażę 2-3 minuty. Zasypuję cukrem, mieszam i smażę jeszcze parę minut.

2014-07-07 16.27.00

DRESSING

  • 2 łyżki musztardy ostrej
  • 2 łyżki miodu kurpiowskiego
  • tymianek
  • sól i pieprz do smaku

Składniki łączę i lekko podgrzewam, mieszam do uzyskania jednolitej masy.

Roladę kroję na plastry. Układam łososia. Posypuję kurkami. Polewam dressingiem.

PYSZNE! - powiedział kaktus =) - i ja też.

2014-07-07 16.25.59

2014-07-07 16.26.42

Komentarze:

Dodaj komentarz: