2016-02-07 22:59:32

rosół

Niby nic, a jednak.
Taka sobie brudna woda. Z mięsa i z warzyw.
Ale za to jaka pyszna!
I nasza potrawa narodowa.

Rosół to smak domu rodzinnego. Dzieciństwa.
I zapowiedź pomidorowej.
Albo innej pysznej, prostej zupy...

Więc zaczynamy od podstaw.
A później pokombinujemy z dodatkami.

DSC05342

Jak to jest zrobione?

  • 1 porcja rosołowa
  • 1 ćwiartka kurczaka
  • 1 por
  • 3-5 marchewek
  • 2-3 pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 1 suszona papryka
  • przyprawy*: 2-3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 2-3 goździki, 2-3 jagody jałowca, sól, pieprz, natka pietruszki, kurkuma, 2 ziarna kardamonu

DSC05339

Cebulę obieram i opalam nad palnikiem.
Włoszczyznę obieram i wrzucam do dużego garnka.
Dodaję przyprawy /oprócz natki/.
Mięso dokładnie myję i oczyszczam /ja zazwyczaj zdejmuję całą skórę/. Dodaję do gara.
Zalewam zimną wodą do przykrycia składników, nakładam pokrywkę i zagotowuję.
Zmniejszam moc palnika i gotuję na niewielkim ogniu 2,5-3 godziny.
Pod koniec gotowania wyjmuję mięso, obieram i dodaję do rosołu.

Podaję z makaronem i natką.

*czasami -dla uzyskania jakiegoś konkretnego aromatu- dodaję jakieś ekstra składniki, np. grzyby lub trawę cytrynową

DSC05345

DSC05344