2015-10-21 16:35:37

rozgrzej się kapuchą. korzenna kapusta kiszona

Nie wiem, jak pod Waszym niebem, ale u mnie wilgotno.
Nawet bardzo.
I w butach w sumie też. Bo deszcz mi spadł w połowie robienia sprawunków.

No to rozgrzać się musiałam.
Duszoną kiszoną kapustą z mieszanką przypraw w stylu piernik, marchewką, pomidorami i jabłkiem...

A na szybko? - bo na kapuchę poczekać trzeba - to grzaniec robi wjazd.

1

Jak to jest zrobione?

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 3 spore marchewki
  • 1 duże jabłko
  • 400 g pomidorów krojonych /z puszki/
  • 1 pęczek koperku
  • przyprawy: pieprz, sól, miód, 1 łyżka masła, 5 goździków, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, świeżo otarty imbir, zmielony pieprz, kurkuma, cynamon, gałka muszkatołowa, mielone habanero, kozieradka mielona, siemię lniane

2

Kapustę kiszoną opłukuję, odciskam i kroję.
W garze rozgrzewam masło i przesmażam lekko kapustę. Dodaję pomidory, liść laurowy, ziele angielskie i goździki i duszę około 15 minut..
W międzyczasie myję, obieram i trę na tarce o grubych oczkach jabłko i marchew. Dodaję do kapusty i mieszam. Przyprawiam do smaku. Duszę około 30 minut.
Pod koniec duszenia dodaję porwany koperek.
Po wyłączeniu palnika słodzę miodem.
Przed podaniem posypuję siemieniem lnianym.

Podgrzało atmosferę?
Bo u mnie bardzo!

3

4

Komentarze:

Ewa o 2015-10-21 17:01:22 napisał:
Piernikowa kapusta wygląda ciekawie
justa o 2015-10-21 17:46:08 napisał:

smakuje też fajnie! polecam!

Karola Franieczek | Życie Me o 2015-10-21 17:12:15 napisał:
Jesienią i zimą takie rozgrzewające dania często u nas goszczą, a że jesteśmy wręcz fanami kapuścianych specjałów to i Twój pomysł wypróbujemy. :)
justa o 2015-10-21 17:45:03 napisał:

to tak jak my - kapucha /zwłaszcza kiszona/ rządzi!

Niebieski Stoliczek o 2015-10-21 17:19:13 napisał:
Smakowite zdjęcia ;)u
justa o 2015-10-21 17:46:35 napisał:

a dziękuję :D

bastalena o 2015-10-22 01:17:17 napisał:
Ostatnio przejadłam się kiszoną kapustą, mój żołądeczek już strajkuje ;) A mama na nasz przyjazd bigos gotuje, heh! A Twoja kapusta zapowiada się ciekawie. Piernikowo jeszcze nie jadłam. Ale pamiętam pyszną curry z tamtego roku :)
pozdrawiam serdecznie!
justa o 2015-10-22 11:13:50 napisał:

Cieszę się, że smakowało i mam nadzieję, że to też podejdzie :) Odważnym polecam wsuwać z piernikami - cienkimi i chrupiącymi albo pulchnymi, ale bez polewy.
A bigos akurat rozmrażam ostatni worek - jak już robię to wielki, wielki gar i potem porcje do zamrażarki :D chociaż mistrzem bigosu jest u nas Tatuś :)

Sylwia W-K (www.sebucja.pl) o 2015-10-22 22:15:44 napisał:
Przyznam szczerze, że nie przepadam za kapustą... Jednak mój mąż i dzieci uwielbiają pod każdą postacią. Chyba zrobię im niespodziankę ;-)
justa o 2015-10-23 14:31:02 napisał:

na pewno będą zdziwieni :D

Magda o 2015-10-22 22:38:49 napisał:
mmm.. wygląda smakowicie. Na pewno wypróbuje, lubię kiszonki.:)
justa o 2015-10-23 14:32:30 napisał:

o, ja też jestem skiszona :) zwłaszcza ogórki Tatusia miłuję!

Esencja o 2015-10-25 09:00:28 napisał:
Jak ja uwielbiam kapuche. Rozgrzało mnie i zapachnialo juz Świętami. Juz to chyba pisałam - masz przepiękne zdjęcia. Tak powinny być zaprezentowane potrawy. Wyglądają naprawdę apetycznie i zachęcająco.
justa o 2015-10-25 10:56:07 napisał:

u nas na święta zawsze jest kapusta z grochem, kapusta z pieczarkami, bigos i pierogi z kapustą i grzybami. i to jest klasyczny kwartet :D
bardzo się cieszę i szalenie mi miło, że zdjęcia się podobają!
dzięki!

Esencja o 2015-10-25 12:06:12 napisał:
Już przestań z tymi wigilijnymi, bo Świąt nie doczekam :-)
justa o 2015-10-25 22:27:15 napisał:

nie da się. ja już w czerwcu miewam pierwszą ochotę na wigilię :D

Esencja o 2015-10-26 00:11:00 napisał:
W sumie czemu nie? Przyjemności trzeba sobie sprawiać przez cały rok.
justa o 2015-10-26 08:31:42 napisał:

im wcześnie będzie się nakręcać i magazynować entuzjazm, tym pyszniejsze święta będą

 

Dodaj komentarz: