2014-11-21 18:27:42

rustykalna dyniowo-serowa tarta

Uchuchu!
Wygrzebałam stary przepis na dyniowo-serową tartę.
Z kurczakiem.

Nie robiłam jej ponownie.
I w sumie nie wiem czemu, bo była… smakowa!

1

Jak to jest zrobione?

  • 300 g puree dyniowego
  • 200 g twarogu półtłustego
  • 250 g mięsa z kurczaka /użyłam podudzi/
  • 100 ml jogurtu greckiego
  • 75 g mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 2 cebule czerwone
  • 1 garść rodzynek
  • 1 jajo
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • majeranek
  • pieprz
  • sól
  • natka pietruszki

Kurczaka gotuję w bulionie. Studzę i obieram.

Rodzynki namaczam we wrzątku.

Cebule kroję w krążki.

Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia. Przyprawiam i mieszam do połączenia. Dodaję po trochu jogurt i miksuję.
Czynność powtarzam do uzyskania ciasta przypominającego drożdżowe.
Odkładam na pół godziny. Do odpoczęcia.

Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni Celsjusza.

Ciasto rozwałkowuję i wykładam nim formę.

Twaróg mielę dwukrotnie.
Łączę z dynią i przyprawiam do smaku.
Mieszam z rokłóconym jajem.
Wykładam masę do formy.

2

Rodzynki odsączam i odciskam z nadmiaru wody. Łączę z kurczakiem.
Układam na puree serowo-dyniowym. Lekko wciskam w masę.
Na wierzch układam krążki cebulowe.

Brzegi ciasta zawijam do środka. Formuję falbankę. Smaruję olejem.

4

Zapiekam do zezłocenia i zarumienienia /25-35 minut/.

Wspominkowy ślinotok sobie zafundowałam.

5

Komentarze:

Dodaj komentarz: