2014-09-16 19:12:17

rustykalny paj mięsny z dynią

Ześwirowałam w tym roku.
Na punkcie dyni.

Więc robię na różne sposoby. Wsuwam na jeszcze więcej.

Tym razem w rustykalnym cieście. Z mięchem i cebulą.

Pycha! Ha!

1

2

Jak to jest zrobione?

CIASTO

  • 400 g mąki pełnoziarnistej /mieszanka pszennej i żytniej/
  • 3 jaja
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • majeranek
  • pieprz
  • sól

FARSZ

  • 500 g wołowiny /gotowa mielona lub mielona po domowemu/
  • 500 g mięsa z kurczaka
  • 750 g dyni /upieczonej, pozbawionej pestkowej części i skórki/
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 ml bulionu drobiowego
  • 1 łyżka oliwy
  • kumin
  • słodka papryka mielona
  • majeranek
  • szałwia
  • pieprz
  • sól

SOS

  • 150 ml śmietany 22 %
  • 50-70 ml bulionu drobiowego
  • 1 czerwona cebula
  • pieprz
  • sól

3

4

Mąki przesiewam z proszkiem. Przyprawiam i mieszam dokładnie.
Jaja rozkłócam z jogurtem. Zagniatam ciasto. Owijam w folię i chłodzę w lodówce /tak minimum pół godziny/.

Kurczaka /użyłam sporych podudzi/ myję i gotuję z dodatkiem soli, ziela angielskiego i liści laurowych. Po ugotowaniu studzę lekko, pozbawiam skóry, obieram i kroję na kwałki. Odkładam na bok.
Wołowinę mielę.
Na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy. Smażę krótko przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaję zmielone mięso. Smażę kilka minut. Dodaję kurczaka. Mieszam. Zalewam bulionem i duszę. Dynię lekko rozgniatam widelcem i dodaję do duszącego się mięsa. Podgrzewam i przyprawiam do smaku. Zdejmuję z ognia, odstawiam.

Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni Celsjusza.
Blachę wykładam papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowuję /na kilka płatów/ i wykładam formę. Nakłuwam widelcem dno. Obciążam kamieniami i piekę 20 minut.
Wyjmuję blachę, usuwam obciążenie i nakładam farsz. Zapiekam kolejne 20 minut.
Przygotowuję sos. Mieszam śmietanę i bulion. Przyprawiam. Cebulę kroję w plastry.
Po 20 minutach pieczenia sos wylewam na wierzch farszu. Rozsypuję cebulę. Zapiekam jeszcze około 10 minut.

No i mniam.
Mięsny mniam.

5

6

7

Komentarze:

Dodaj komentarz: