2014-04-29 22:55:11

ryż ananasowy z miętą

I pomyśleć, że byłam antyananasowcem. Całkowitym.

Na szczęście mi przeszło. Podananasowuję ostatnio co drugi posiłek. A najlepiej wychodzi kasza jaglana na soku ananasowym z zieloną pastą curry. Ale to innym razem opiszę. Jak będzie bardziej fotogeniczne.

Teraz posłodzę. Kremówkowym ryżem. Melonem. I ananasem.

fot2

Jak to jest zrobione?

  • torebka ryżu białego
  • 200 ml kremówki
  • pół ananasa
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • trochę pistacji, goji i nasion chia
  • syrop miętowy i mięta
  • melon
  • sól

Ryż gotuję pod przykryciem /bez worka/ w lekko posolonej i osłodzonej wodzie /półtorej porcji wody w stosunku do ryżu/. Po około 10 minutach zalewam kremówką. Minimalizuję płomień, intensywnie mieszam i czekam, aż zrobi się gęsto-kleista masa. Ananasa obieram, kroję w kostkę i blenduję na mus. Ryż zdejmuję z gazu. Studzę. Dodaję musu ananasowego. Z melona wycinam kulki. Siekam pistacje. Posypuję ryż, dodając chia i goji. Polewam miętowym syropem. Koronuję świeżą miętą.

Orzeźwiam się i relaksuję. W końcu.

fot1

Komentarze:

Dodaj komentarz: