2015-06-01 15:22:42

ryż na mleku z galaretką

...czyli trochę dzieciństwa w słoiku.
Chociaż w dzieciństwie to z truskawkami się wsuwało.
A teram mi truskawki znikają, zanim cokolwiek zdąży się ugotować ^^

Więc trochę bardziej egzotyczna wersja.

1

Jak to jest zrobione?

  • 1 szklanka ryżu
  • 3 szklanki mleka
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • szczypta soli
  • 2 banany
  • 0,5 litra soku owocowego
  • żelatyna

2

Ryż opłukuję pod zimną wodą. Przekładam do garnka i zalewam mlekiem. Dodaję szczyptę soli.
Zagotowuję mleko, dodaję cukier, masło i mieszam dokładnie do połączenia składników. Gotuję, do miękkości ryżu i pochłonięcia większości płynu. Pod koniec dodaję wiórki i mieszam.
Przekładam ryż do słoików i schładzam.

Żelatynę - według wskazówek na opakowaniu - zalewam na 5-10 minut wodą do napęcznienia. Podgrzewam krótko w mikrofali do rozpuszczenia - nie zagotowuję! Mieszam z sokiem do połączenia.
Banan kroję w plastry i rozkładam na ryżu. Zalewam żelatyną i wkładam do lodówki do stężenia,
Ozdabiam kawałkami kokosa.

I gotowe!
Na świątek, na piątek, na wynos!
A przede, przede wszystkim - na dzień dziecka!

3

4

Komentarze:

Dodaj komentarz: