2014-09-17 18:20:47

ryżowy tort cytrynowy

Od justy.

Dla justy.

I wszystkich just.
Które dziś imieninują.

2

Jak to jest zrobione?

  • 1,5 szklanki ryżu
  • 2,5 -3 szklanek mleka /użyłam 3,8%/
  • 2 łyżki masła
  • 3-5 łyżek cukru pudru /według upodobań/
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki agar agar
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • sok i skórka z 2 cytryn
  • 2 galaretki cytrynowe
  • szczypta soli

1

Ryż opłukuję i zalewam mlekiem. Dodaję sól i cytrynę. Zagotowuję.
Dosładzam, dodaję agar. Mieszam intensywnie
Obniżam moc palnika do minimum i gotuję do pochłonięcia przez ryż prawie całego mleka.
Dodaję ekstrakt waniliowy i pokruszoną drobno czekoladę. Mieszam dokładnie, do roztopienia czekolady.
Ryż przekładam do tortownicy. Studzę.

Galaretki rozpuszczam w 500 ml wrzątku. Przestudzone wylewam na ryż. Studzę.

Przestudzony tort wkładam do lodówki na minimum 2-3 godziny.
Najlepiej oczywiście na całą noc.

Przed podaniem dekoruję bratkami i wiórkami białej czekolady.

I niech moc będzie z justami.

3

4

Komentarze:

Dodaj komentarz: