2015-01-14 21:14:48

sałatka jarzynowa z burakiem

Piękna. Kolorowa. Pyszna.
Sycąca, a w wersji light, fit, czy jak tam zwał.
Zdrowa.

Czego chcieć więcej?

Tylko wsuwać!

1

Jak to jest zrobione?

  • 4 małe ziemniaki
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 buraki
  • 1/4 sporego selera
  • 1 jabłko
  • 100 g groszku konserwowego
  • 3 ogórki kiszone
  • 2 łyżki jogurtu sojowego
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • koperek
  • pieprz
  • sól

2

Ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler i buraki myję i dokładnie oczyszczam. Gotuję do miękkości /wszystkie razem, w jak najmniejszej ilości wody - oprócz buraków. te gotuję osobno/.

Po ugotowaniu odcedzam warzywa. Studzę.
Staram się nie obierać warzyw ze skórki, jeśli ich stan na to pozwala. Tym razem też nie obierałam. Jeśli ktoś nie lubi, to przestudzone należy pozbawić skórek /pamiętajmy jednak, że w okolicach skórki gromadzą się najcenniejsze substancje/.

Marchew i pietruszkę kroję w półtalarki. Seler, ziemniaki, buraki, jabłko i ogórki - w kostkę. Mieszam wszystkie warzywa. Dodaję groszek i mieszam do połączenia.

W kubku przygotowuję dressing. Mieszam musztardę, jogurt, olej z koperkiem, pieprzem i solą. Zalewam warzywa i mieszam do dokładnego pokrycia.

Sałatkę można podać od razu, po schłodzeniu lub po późniejszym podgrzaniu.
Smakuje wyśmienicie i jest o niebo zdrowsza niż jej wersja klasyczna, majonezowa.
Polecam!

3

4

5

Komentarze:

Dodaj komentarz: