2015-01-03 14:07:51

sałatka jarzynowa

Jedna z moich najulubieńszych opcji sałatkowych.
Prosta. Klasyczna. Pyszna. Zdrowa.
Gotowane warzywa i kilka podstawowych przypraw.
Nic więcej do szczęścia nie potrzeba.

Przynajmniej w okolicach podniebienia.

1

 

Jak to jest zrobione?

    • 3 średniej wielkości ziemniaki
    • 2 marchwie
    • 2 pietruszki
    • 0,5 selera
    • 0,5 szklanki fasoli szparagowej mrożonej
    • garść porwanego koperku
    • musztarda
    • jogurt naturalny
    • pieprz
    • sól

2

Ziemniaki, marchew, seler i pietruszkę dokładnie myję i czyszczę. Gotuję w do miękkości. Odcedzam i studzę.
Rozmrożoną fasolę zalewam wrzątkiem i gotuję 5 minut. Przelewam zimną wodą do wystudzenia. Odstawiam na bok.
Warzywa kroję w kostkę/talarki /osobiście nie obieram ? zjadam wszystko w skórkach, ale jak ktoś nie toleruje takiej formy, tu jest dobry moment na obranie/. Łączę z fasolką. Przyprawiam solą i pieprzem. Dodaję jogurt i musztardę. Na koniec mieszam z koperkiem.

I ślinotok.
Bo lubię.

3

5

6

 

Komentarze:

Dodaj komentarz: