2015-08-08 16:09:11

sałatka. pietwinka i boczarki

Nie wiem, jak to inni znoszą, ale mi się nie chce.
Najnormalniej w świecie wegetuję.

I bełkot upałowy mi się załącza.

A jak się wegetuje to z wegetablami.
Więc sałatka.
Z botwinką. I z pieczarkami. I z ziarenkami...

Dziś wsuwam prosto z lodówy.

1

Jak to jest zrobione?

  • 300 g niedużych pieczarek
  • 1 pęczek botwinki
  • 1 łyżka oliwy
  • płatki migdałów, nasiona słonecznika, pestki dyni
  • przyprawy: czosnek, majeranek, lubczyk, pieprz, sól

2

Pieczarki oczyszczam.
Na patelni rozgrzewam oliwę i smażę około 7 minut.
Przyprawiam do smaku.

Botwinkę myję i kroję na spore kawałki.
Zalewam wrzątkiem i pozostawiam na 5 minut pod przykryciem.
Odcedzam, dodaję do pieczarek i duszę do odparowania nadmiaru wody.

Posypuję migdałami i ziarnami.

Podaję gorącą lub schłodzoną.

3

Komentarze:

Dodaj komentarz: