2015-09-22 14:11:06

schab duszony w pomidorach

Dziś znów bardziej klasycznie.
I - mimo, że mięso długo się robi - to robi się samo.
Danie wymaga niewiele zaangażowania, więc fajnie przygotować coś takiego jak
a. mamy lenia
b. książka wzywa
c. mamy zaległości na ulubionych portalach
d. najwyższa pora na 'chwilę dla ciebie'
e. wszystkie /lub wybrane/ z powyższych, inne, itp.

No i ogólnie to bardzo, bardzo fajne jedzonko!
Schab mięciutki, rozpada się na języku.
I pyry. A pyry się kocha.
Po prostu.

1

Jak to jest zrobione?

  • 500 g schabu z kością
  • 250 ml pikantnego soku pomidorowego
  • 5 pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1000 g ziemniaków
  • 150 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki masła
  • 200 g kalafiora
  • 200 g brokułów
  • 6 czarnych oliwek
  • garść koperku
  • przyprawy: pieprz, sól, majeranek, bazylia, oregano, 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 4-5 ziaren ziela angielskiego, gałka muszkatołowa, wędzona słodka papryka, kumin, oliwa

2

Schab myję i odkrawam ewentualne przerosty tłuszczu.
W garnku ciśnieniowym rozgrzewam oliwę i obsmażam mięso z każdej strony.
Pomidory zalewam wrzątkiem i odstawiam na chwilę. Obieram ze skórek i kroję w kostkę.
Zalewam mięso sokiem, dodaję koncentrat, pomidory, posiekany czosnek, ziele i laur. Uzupełniam wodą do przykrycia mięsa. Przykrywam i pozostawiam do duszenia na około 75-90 minut.
Po tym czasie odkrywam pokrywę, przyprawiam pieprzem, ziołami, papryką i kuminem. Solę do smaku.
Gotuję jeszcze około 15 minut. Wyjmuję mięso. Sos odparowuję jeszcze około 15 minut.
Mięso - lekko ostudzone - kroję na gulaszowe kawałki. Wrzucam do sosu i podgrzewam.

Ziemniaki gotuję na miękko. Studzę, obieram i przeciskam przez praskę.
Dodaję śmietanę, sól, gałkę muszkatołową i mieszam dokładnie.
Podgrzewam puree na patelni.
Do ciepłych ziemniaków dodaję przed podaniem masło, posypuję ziołami.

Gotuję różyczki kalafiora i brokułu na lekko twardo.

Podaję wszystko razem - porcję ciepłego puree, warzywa i aromatyczne mięso w sosie pomidorowym. Posypuję plastrami oliwek.

Smakowitości!

3

4

Komentarze:

Czapla o 2015-09-22 21:20:42 napisał:
mmm, brzmi smacznie :)

(orozmaitym.bogspot.cm)
justa o 2015-09-22 21:53:32 napisał:

smaczne, a przy tym daje duże pole do modyfikacji, bo jest bardzo bazowy przepis ;)

Dodaj komentarz: