2017-09-15 08:55:57

serniczki z patelni

Przepis bardzo prosty, szybki i bez brudzenia garów.
Idealnie sprawdzi się na szybkie śniadanie, kolację, przekąskę dla serołasucha.
Podawajcie z owocami, miodem, cynamonem i wszystkim, na co macie ochotę. Skomponuje się na pewno!
Jeśli macie ochotę na coś bardziej wytrawnego - pomińcie cukier.
Jeśli chce Wam się czekoladowego - dodajcie 1-2 łyżki kakao.
Baza jest!
Przepis będzie jednak wymagał od Was odrobiny kreatywności i intuicyjnego podejścia, bo nie pamiętam, ile mąki użyłam.
Ale warto spróbować, bo placuchy palce lizać!

DSC07546

Jak to jest zrobione?

  • 400g mielonego twarogu /może być serek kremowy lub homogenizowany/
  • 2 jaja
  • 1-3 łyżki cukru pudru /miodu, syropu, innego zamiennika/
  • szczypta soli
  • mąka pszenna T550 /kilka łyżek/
  • olej do smażenia

DSC07544

Jajka rozkłócam widelcem. Dodaję twaróg, cukier i sól - mieszam dokładnie.
Dodaję po 1 łyżce mąki i mieszam dokładnie po każdej dokładce. Dodaję do uzyskania lepkiej, gęstej konsystencji.

2016-09-04 08.49.27

Rozgrzewam olej na patelni. Nakładam porcję ciasta i smażę z obu stron do ładnego zarumienienia.
Podaję od razu, gorące z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

DSC07542