2014-04-07 22:13:28

sernik burakowy

Na pikniku nie mogło zabraknąć słodkości. Miało być rustykalnie. Tak na powitanie wiosny. Więc postanowiłam połączyć twaróg z burakiem. A żeby dodać wszystkiemu nutę egzotyki zrobiłam kokosową bitą śmietanę.
Następnym razem dorobię jeszcze szybki kokosowy spód - z kokosanek z masłem.

Będzie pysznie.

fot1

Jak to jest zrobione?

Składniki na masę sernikową:

  • 0,5 kilograma sera sernikowego, naturalnego
  • 180 g jogurtu greckiego
  • 200 g puree buraczanego /buraczki ze słoika, pieczone, gotowane - zblendowane/
  • 2 jaja
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki cukru pudru /może być więcej, trzeba próbować masę i dodawać według uznania/
  • szczypta soli

Składniki na bitą śmietanę /wersja dla leniucha/:

  • torebka bitej śmietany
  • mleko 3,2% /ilość zgodnie z instrukcją na opakowaniu/
  • jogurt kokosowy lub kokosowy serek homogenizowany
  • wiórki kokosowe /1-2 łyżki/
  • opakowanie śmietan-fix

Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni Celsjusza. Jaja rozkłócam. Wszystkie składniki masy umieszczam w malakserze i miksuję do uzyskania jednolitej masy. Dno formy /tortownica o średnicy 16 cm/ wykładam papierem do pieczenia. Przekładam masę. Piekę w kąpieli wodnej 40-50 minut /na poziomie poniżej tego, na którym układam formę z masą sernikową, umieszczam blachę do połowy wypełnioną gorącą wodą/. Studzę sernik w piekarniku, przy uchylonym okienku.

Zawartość torebki z bitą śmietaną mieszam z mlekiem. Ubijam chwilę. Dodaję jogurt kokosowy i dalej miksuję. Dodaję śmietan-fix i miksuję do uzyskania pożądanej konsystencji. Dosypuję wiórki. Mieszam. Chłodzę w lodówce.

Na przestudzony sernik nakładam śmietanę kokosową. Ozdabiam suszonymi płatkami buraka.

I buraczejemy bez reszty.

fot2

fot3

Komentarze:

agusia o 2014-04-08 18:25:10 napisał:
Rewelacyjny pomysł! Jestem pod wrażeniem i na pewno wypróbuję przepis! A kolor sernika jest wprost obłędny :-)
gin o 2014-04-09 11:24:52 napisał:
Nie mogę sobie tego smaku wyobrazić... Zaintrygowałaś mnie :)
justa o 2014-04-09 22:06:54 napisał:
smak jest bardzo unikalny - odbiega znacząco od klasycznego sernika. ale warto spróbować. kusi mnie jeszcze opcja buraczkowo-waniliowa...

Dodaj komentarz: