2015-07-07 09:54:03

sernik cukiniowo-bananowy

Kolejna odsłona sero-hardkorów.
Udziwniam?
Oczywiście!
Ale przynajmniej mi to smakuje!
I w 100% po mojemu.

Może w smaku odbiega od klasycznych serników.
A nawet nie może. Bo na pewno.
Ale jest bardzo smakowy!
I schłodzony - idealny na gorąco.

No i lekki.
Dietetyczny.

Dla mnie bomba!

3

Jak to jest zrobione?

  • 500 g cukinii
  • 150g banana
  • 500 g jogurtu pitnego waniliowego
  • 350 g jogurtu naturalnego
  • 400 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 2 łyżki płatków jaglanych
  • słodzidło /cukier, ksylitol, stewia, erytrol/
  • ekstrakt waniliowy

2

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Cukinie kroję w plastry. Na rozgrzaną patelnię wlewam trochę wody, dodaję cukinię, solę lekko i odparowuję. Studzę.
Banan rozgniatam na miazgę.

Piekarnik rozgrzewam do 150 stopni Celsjusza.

Wszystkie składniki nakładam do malaksera.
Miksuję do połączenia i rozdrobnienia cukinii.
Wylewam na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.

Piekę 75 minut.
Pozostawiam w uchylonym piekarniku na 30-40 minut.
Chłodzę przez noc w lodówce.

Połowa do rana nie wytrzymała.
Nocny lodówking.
A co!

4

1

5

Komentarze:

Rene O o 2015-07-08 07:42:14 napisał:
A jak z konsystencją, wygląda na dość mokry.
justa o 2015-07-08 12:34:11 napisał:

jest bardzo wilgotny. mazisty wręcz. mógłby posłużyć jako pasta kanapkowa :D

Beata Redzimska o 2015-07-08 08:34:16 napisał:
Pychotka. Ja robie sobie smoothie z cukinii i banana, smaczne zestawianie, musze przetestowac jako sernik. Pozdrawiam serdecznie Beata
Peace.Happiness.Family o 2015-07-08 18:21:02 napisał:
wygląda bajecznie :) ... muszę znaleźć czas, żeby to zrobić :). Pozdrawiam
justa o 2015-07-08 20:31:37 napisał:

byłoby super, jakbym dostała krótką recenzję czy smakowało :)

 

gin o 2015-07-08 22:26:30 napisał:
Ja tam kuchenne eksperymenty uwielbiam, więc bardzo mi się ten serniczek podoba :)
justa o 2015-07-09 04:19:02 napisał:

to się cieszę, bo takich eksperymentalnych serników robiłam mnóstwo... moja baza tylko czeka na moment, kiedy chce-mi-się weźmie górę nad następnym-razem i trochę je podedytuję :D także zapraszam!

puckowa o 2015-08-11 21:52:23 napisał:
a jaka wielkość blachy?
justa o 2015-08-11 23:31:37 napisał:

około 20x25 cm

puckowa o 2015-08-12 09:45:52 napisał:
dziękuję za szybką odpowiedź. lezy mi w domu cukinia i nie sądziłam, że można z niej zrobić CIASTO :D - jeszcze tylko małe pytanie, czy jak pominę płatki jaglane to będzie bardzo źle? ew. czym mogę je zastąpić? mam problem z ich kupnem :(
justa o 2015-08-12 22:40:06 napisał:

mogą być owsiane, otręby - jakiekolwiek, lub mąka ziemniaczana/budyń :)

 

Dodaj komentarz: