2015-09-04 11:42:30

sernik czeko-cytrynowy

Kolejna edycja reality show 'dziecię w dom, ciasto w dom'
Bo jak się odwiedza starszyznę plemienną, to trzeba im weekend osłodzić.
Żeby łatwiej było znieść mój charakter mała-mi-stajl.

No. To zrobiłam.
Sernik cytrynowy gotowany.
Na czekoladowym spodzie.
Z czekoladowym kremem.

I taka pycha, że szkoda się nie podzielić.

1

Jak to jest zrobione?

SPÓD

  • 200 g zbożowych ciastek kakaowych z kawałkami czekolady
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 125 g masła

Ciastka drobno kruszę, mieszam z kakao i wysypuję na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę.
Mało topię i zalewam ciastka.
Mieszam dokładnie i dociskam na całej powierzchni dna.
Wkładam do lodówki.

MASA MAŚLANKOWA

  • 750 ml maślanki stracciatella
  • żelatyna

Żelatynę zalewam odrobiną wody. Odstawiam na bok do napęcznienia.
Topię w mikrofali.
Mieszam z maślanką do dokładnego połączenia.
Na schłodzony spód ciastkowy wylewam masę i chłodzę w lodówce do ściągnięcia.

2

MASA SEROWA

  • 250 g serka kremowego
  • 500 g twarogu półtłustego
  • 300 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 opakowania budyniu cytrynowego
  • 3 jaja
  • 1 cytryna /skórka i sok/
  • 150 g białej czekolady
  • 100 ml mleka

Czekoladę topię i odstawiam.
Twaróg mielę, łączę z serkiem kremowym i homogenizowanym oraz z sokiem i skórką cytrynową. Miksuję do dokładnego połączenia. Podgrzewam masę na niewielkim płomieniu. Mieszam rózgą.
Budynie rozrabiam w mleku. Jaja rozkłócam i łączę z budyniem.
Jak sery zaczną bulgotać, wlewam cienkim strumieniem budyń. Zagotowuję do zgęstnienia, ciągle mieszając.
Po zdjęciu masy z palnika dolewam czekoladę i mieszam dokładnie. Studzę.
Wylewam sernik na masę maślankową i chłodzę w lodówce.

3

KREM

  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g czekolady /60% kakao/
  • 1 opakowanie utrwalacza do śmietany

Czekoladę topię w kąpieli wodnej. Studzę.
Kremówkę ubijam na sztywno z dodatkiem utrwalacza. Wlewam powoli czekoladę i miksuję do dokładnego połączenia.
Krem przekładam na masę sernikową.
Chłodzę całą noc w lodówce.

4

DODATKOWO

  • czekolada
  • plastry cytryny

Przed podaniem polewam ciasto odrobiną roztopionej czekolady.
Ozdabiam plastrami cytryny.

BTW happy&sweet chocolate day :)

5

Komentarze:

gin o 2015-09-07 15:41:00 napisał:
Czekolada i cytryna to zaskakująco pyszne połączenie :) Cudownie Ci wyszedł ten serniczek :)
justa o 2015-09-08 19:07:34 napisał:

dzięki :D w tym przypadku miałam ochotę na połączenie.... kolorystyczne! :) i wyszło si.

acqualady.blogspot.com o 2015-09-29 16:22:24 napisał:
Mmmmm, wygląda przepysznie! Piękne zdjęcia :)
justa o 2015-09-29 21:58:44 napisał:

dzięki! :D

Dodaj komentarz: