2015-04-12 14:15:12

sernik czekoladowy

Pierwsze ciacho - mimo piekarnikowej gimnastyki - które zasmakowało mojemu małemu, kochanemu niejadkowi.
Taki juror wołał jeszcze, jeszcze!

A to już o czymś świadczy...
Więc próbujcie!

Sernik place wylizać!

1.1

Jak to jest zrobione?

BLAT

  • 125 g mąki pszennej tortowej T450
  • 35 g ciemnego kakao
  • 2 jaja
  • 50 g cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 75 ml oleju
  • 75 ml śmietany 18%
  • szczypta soli

2.2

Mąkę, kakao, cukier, sodę, proszek i sól przesiewam razem.
W drugim naczyniu rozkłócam jaja. Dokładnie mieszam z olejem i śmietaną.
Wlewam mieszankę do suchych składników i miksuję do połączenia.

Piekarnik rozgrzewam do 150 stopni Celsjusza.
Piekę blaty do suchego patyczka. Trwa to około 30 minut.
Studzę.

MASA SEROWA

  • 1 kg sera twarogowego /użyłam śmietankowego z wiaderka/
  • 180 g gorzkiej czekolady 60% kakao
  • 90 g czekolady mlecznej
  • 150 g cukru pudru
  • 4 jaja
  • 3 czubate łyżki kakao extra dark

2.1

Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza.

Czekolady łamię i roztapiam w kąpieli wodnej. Odstawiam do przestudzenia.
Ser miksuję krótko. Dodaję przesiany cukier, kakao i miksuję do połączenia. Dodaję po 1 jaju miksując krótko na najniższych obrotach.
Wlewam cienkim strumieniem przestudzoną czekoladę i miksuję do połączenia.

Masę przelewam na schłodzony spód.
Piekę 45 minut i zmniejszam temperaturę do 125 stopni Celsjusza. Piekę jesczę około 30 minut - do momentu, aż środek będzie lekko luźny.
Studzę w piekarniku przy uchylonych drzwikach.
Wkładam na noc do lodówki.

I czekoladujemy w dzień czekolady ^^

3

4

5

Komentarze:

gin o 2015-04-14 21:20:56 napisał:
Mmm, wygląda obłędnie!
A ta patera przepiękna :)
justa o 2015-04-14 22:14:45 napisał:

prezent od siostry!od razu się zakochałam =D

Dodaj komentarz: