2015-03-29 21:23:14

sernik dietetyczny

Kolejna odsłona sernika w wersji light.
Poszukiwanie justa cheesecake trwa.

Ten okaz puścił dużo płynu. Jest soczysty, lekki , ale lekko zbrylony.
Zdecydowanie nie jest idealny, ale kaktusowi za to bardzo podpasował.

1

Jak to jest zrobione?

/składniki w temperaturze pokojowej/

  • 600 g twarogu delikatnego naturalnego 0% /President/
  • 2 duże jaja
  • 4 łyżki stewii
  • 4 łyżki ekstraktu waniliowego
  • sól

Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni Celsjusza.
Na dół piekarnika ustawiam sporą blachę z wodą.

Białka jaj ubijam na sztywno z odrobiną soli.
Twaróg krótko ucieram z żółtkami, stewią i ekstraktem.
Dodaję białka i mieszam łyżką.
Przekładam do formy. Przykrywam folią aluminiową.

a

b

Piekę 15 minut w 170 stopniach Celsjusza.
Po tym czasie obniżam temperaturę do 145 stopni i piekę jeszcze 45 minut.
Zdejmuję folię i studzę w piekarniku przy uchylonych drzwikach.

Wystudzony chłodzę w lodówce /najlepiej całą noc/.

2

3

Bez tytułu

4

anigif

Komentarze:

gin o 2015-03-31 23:06:06 napisał:
Wygląda ślicznie, tak delikatnie :)

Dodaj komentarz: