2015-05-14 15:08:29

sernik dyniowaniliowy

Wilgotny. Dość ciężki. Kremowy.
Ale przy tym delikatny.
I zachowuje... subtelność?

Dynia dodaje mu gładkości.
I nie wybija się smakiem.
I nie tłumi wanilii.

Cudowna kompozycja.
Cudowna...

1

Jak to jest zrobione?

  • 500 g sera twarogowego 0%
  • 250 g jogurtu pitnego waniliowego 0%
  • 375 g puree z dyni
  • 250 g serka homogenizowanego waniliowego
  • stewia
  • ekstrakt waniliowy
  • 3 jaja

2

3

Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
Na dnie piekarnika ustawiam formę z wodą.

Ser, serek, jogurt i puree miksuję do połączenia.
Dodaję po żółtku i miksuję.
Słodzę i doprawiam ekstraktem do smaku.
Białka ubijam na sztywno z odrobiną soli. Przekładam szpatułą do masy sernikowej i mieszam do połączenia.
Masę przekładam na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Wyrównuję.

Piekę 15 minut. Zmniejszam do 150 stopni Celsjusza i piekę jeszcze 40 minut.

Po tym czasie wyjmuję sernik. Chłodzę i ostudzony wkładam na noc do lodówki.
Uwaga! Mój sernik puszczał sporo wody. Zlewałam ją podczas studzenia, a jak wkładałam do lodówki - zdjęłam pierścień formy.

PO-KO-CHA-ŁAM!

4

5

6

7

8

Komentarze:

Dodaj komentarz: