2015-12-12 22:19:01

sernik gotowany light

Dawno z Wami nie sernikowałam.
A przed świętami jest to wybitnie wskazane.
Bo na stole sernik musi być.
Jedyne słuszne ciasto.
Obok pozostałych jedynych susznych, ma się rozumieć.

Dziś sernik gotowany.
Eksperymentalny.
Wyszedł gładki, aksamitny, maziowaty.
Trochę się rozpływał.
Więcej budyniu albo jaj następnym razem.
I się utrzyma.
Ważne, że smakuje!

1

Jak to jest zrobione?

  • 400 g twarogu 0%
  • 200 g naturalnego serka homogenizowanego 0%
  • 3 jaja M
  • 4 łyżki słodziku
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • aromat/ekstrakt waniliowy
  • szczypta soli

2

Sery miksuję do gładkości.
Żółtka ucieram ze słodzikiem i wanilią na puch. Dodaję sery i miksuję do dokładnego połączenia.
Białka ubijam z solą na sztywną pianę. Mieszam z serami.
Masę przelewam do dużego garnka. Zagotowuję na niewielkiej mocy palnika. Mieszam od czasu do czasu.
Chude sery mają to do siebie, że łatwiej mogą się zważyć - tak się u mnie zadziało. Ciepłą masę potraktowałam blenderem.
Dodaję budyń i mieszam intensywnie do połączenia.
Masę przekładam do małej tortownicy. Odstawiam do wystudzenia.
Chłodzę przez noc w lodówce.

Niech gadają, co chcą o odtłuszczonych serach.
Sernik i tak pycha!

3

4

Komentarze:

AniaGotuje.pl o 2015-12-12 22:53:11 napisał:
Lubię takie kremowe serniki.. mniam!
justa o 2015-12-13 09:21:03 napisał:

ja też :D muszę spróbować gotowanego nie-light. zazwyczaj piekę, albo na zimno robię, ale w czuję, że szykuje się nowa miłość :D

Katarzyna Balbierz- MaaMaa BaalBinkaa o 2015-12-13 23:02:26 napisał:
Idealny przepis na święta :)
justa o 2015-12-14 11:53:06 napisał:

no właśnie, żęby tylko się tak nie rozpływał :D

Esencja o 2015-12-14 00:59:06 napisał:
Że też muszę oglądać i czytać takie rzeczy o tej porze. Pyszności. Nie mogę doczekać się Świąt.
justa o 2015-12-14 11:53:49 napisał:

ja też, ale z sernikami do Świąt nie jestem w stanie poczekać :D

Rene O o 2015-12-18 08:16:07 napisał:
Wygląda obłędnie :)
justa o 2015-12-18 11:57:27 napisał:

dzięki! <3

Dodaj komentarz: