2015-08-14 09:43:19

sernik kalafiorowy z pilznerem

Ogłaszam.
Wszem i wobec.
Jam mistrzem sernika.

Zwłaszcza tego dziwnego.

Ten z kalafiora.
A prawie nie czuć.

Obłędnie delikatny, kremowy, wilgotny...
Jak masełko.
Wanilia dominuje aromatem, więc warzywko się nie wybija.
Wyrósł piękny - równy, zwarty, płaski jak stół.
I do tego słodziuchny jak marzenie.

Uwierzycie?
Próbujcie!

1

Jak to jest zrobione?

  • 750 g ugotowanego kalafiora
  • 250 g półtłustego twarogu
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 3 jaja
  • 100 g białej czekolady
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ekstrakt waniliowy
  • słodzidło
  • szczypta soli

 2

Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza.
Tortownicę wykładam papierem do pieczenia.

Czekoladę topię w kąpieli wodnej. Studzę.

Kalafior /ugotowany, ostudzony/ mielę na puree razem z twarogiem.
Dodaję jogurt i miksuję do połączenia.
Wbijam jaja, dodaję mąkę i miksuję dalej.
Wlewam cienkim strumieniem czekoladę, miksując na najniższych obrotach miksera.
Słodzę, doprawiam wanilią i solą do smaku.
Mieszam.
Masę przelewam do tortownicy.

Piekę 20 minut.
Zmniejszam temperaturę do 150 stopni i piekę kolejne 20 minut.
Zmniejszam temperaturę do 125 stopni i piekę 60 minut.
Studzę w uchylonym piekarniku.
Przekładam na kilka godzin do lodówki.

Podaję dobrze schłodzony z jeszcze lepiej schłodzonym czeskim pilznerem.

3

4

5

6

  Kulinarne inspiracje z Love Beer

Komentarze:

Cukry Proste o 2015-08-14 10:49:28 napisał:
Kalafior w serniku?! Chętnie bym spróbowała tego cudaka:)
justa o 2015-08-14 12:34:39 napisał:

polecam! to coś odjechanego ;)

 

dietykon o 2015-08-14 10:49:54 napisał:
Czym i ile słodzisz? Intrygujący przepis do sprawdzenia, smak sernika czy też inny posmaczek jest?
justa o 2015-08-14 12:34:07 napisał:

jest wyczuwalny, ale można dodać mniej kalafiora a więcej sera. ałoszę stewią lub ksylitolem - do smaku.

nieidealnaanna o 2015-08-14 14:39:36 napisał:
Po tym wpisie nie wiem czy mam większą ochotę na sernik czy na Pilznera ? ;) Moja bezglutenowość chętnie przepis skradnie, dziękuję :)
justa o 2015-08-14 15:03:37 napisał:

bardzo mnie to cieszy, taka kradzież XD

Natalie o 2015-08-14 15:46:32 napisał:
Z kalafiorem?! Wow, nie skusiłabym się chyba, ale plus za pomysł ;)
justa o 2015-08-14 17:25:53 napisał:

oj, nie czuć za bardzo, że coś z nim jest niestandardowe ;)

Ewa Hes o 2015-08-14 19:24:47 napisał:
myślałam, ze to w serniku jest to piwo :D
justa o 2015-08-14 23:36:52 napisał:

myślałam o ty, ale to był pierwszy tego typu eksperyment i wtedy preferuję minimalizm - żeby poznać podstawę, na której można pracować dalej

Nohemi o 2015-08-14 19:33:16 napisał:
Ile słodzisz tą stewią?
justa o 2015-08-14 23:36:00 napisał:

próbuję. do smaku - z doświadczenia już wiem, że moc uzyskanej przez danego producenta stewii może się bardzo różnić

Nohemi o 2015-08-14 19:39:40 napisał:
I w jak dużej foremce robiłaś?
justa o 2015-08-14 23:35:08 napisał:

18 cm średnicy

Alexandra o 2015-08-20 19:50:00 napisał:
Trudno uwierzyć w to cudo!
justa o 2015-08-20 20:34:48 napisał:

ja miałam miłe zdziwienie w smaku :D

 

Dodaj komentarz: