2015-03-13 17:02:41

sernik klasyczny light

A czemu klasyczny?
Bo swoją konsystencją przypomina tradycyjne polskie serniki.

Jest zwarty, sprężysty, ciężki.
Mógłby być bardziej wilgotny, ale wyczuwalny jest tu brak tłuszczu.

Coś za coś.

Będę go jeszcze ulepszać.
Bo warto!

1

Jak to jest zrobione?

  • 800 g chudego sera w kostce
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • aromat waniliowy
  • stewia

2

Piekarnik ustawiam na 180 stopni Celsjusza.
Do małej foremki nalewam wodę i wkładam do wnętrza piekarnika.

Wszystkie składniki łączę i miksuję krótko do połączenia.
Przelewam masę do wyłożonej papierem tortownicy.

Piekę 30 minut w 180 stopniach. Zmniejszam temperaturę do 150 i piekę jeszcze kwadrans.
Studzę 15 minut w piekarniku z uchylonymi drzwikami. Wyjmuję, studzę do końca i chłodzę przez noc.

3

4

5

6

Komentarze:

gin o 2015-03-15 12:00:35 napisał:
Mmm, wygląda smakowicie :)

Dodaj komentarz: