2015-05-31 21:06:05

sernik łaciata róża

Pyszny sernik.
Połączenie aromatycznej masy serowej z mocno czekoladowym ciastem.

Obłęd dla podniebienia.

I taka trochę niespodzianka.
Bo nie wiadomo nigdy jak sobie zakaprysi wyrastanie.

Taki kapryśny.
Jak baba.

1

Jak to jest zrobione?

CIASTO CZEKOLADOWE

  • 200 g cukru
  • 375 g mąki
  • 100 g masła
  • 250 g śmietany 18%
  • 3 jaja L
  • 150 g czekolady gorzkiej Goplana
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej i studzę.
Masło ucieram z cukrem do momentu, aż niewyczuwalne będą cukrowe grudki.
Śmietanę łączę z jajami i dodaję partiami do słodkiego masła.
Mąkę przesiewam z sodą i proszkiem.
Miksuję masę na najniższych obrotach i stopniowo dodaję mąkę do połączenia.
Czynność powtarzam z przestudzoną Goplaną.

Blachę wykładam papierem do pieczenia.
Połowę masy rozkładam na dnie. Pozostałe ciasto odstawiam.

2

3

MASA SEROWA

  • 1000 g twarogu półtłustego
  • 600 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 125 g śmietany 18%
  • 7 jaj L
  • 2 budynie śmietankowe
  • 300 g cukru
  • 150 ml oleju
  • 5 łyżek wody różanej

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza.

Twaróg łączę ze śmietaną, olejem i mielę trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa /dużo sprawniej idzie mielenie/.
Przekładam masę do misy miksera, dodaję wodę różaną i serki homogenizowane. Miksuję do połączenia.
Cukier miksuję z żółtkami na puch. Dodaję do masy serowej i miksuję. Stopniowo dolewam białka i miksuję krótko, do połączenia.
Czynność powtarzam z budyniami.

Wylewam całą masę serową na czekoladowy spód.
Pozostawioną połowę ciasta rozkładam nierównomiernie, rozrzucając ją łyżką na masie serowej.
Lekko wyrównuję ewentualne szpary.

Piekę sernik przez 10 minut.
Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 180 stopni i piekę 50-60 minut.
Pozostawiam na 30 minut w zamkniętym, wyłączonym piekarniku.
Studzę przy uchylonych drzwikach.
Chłodzę przez noc w lodówce.

Przed podaniem posypuję cukrem pudrem i świeżo ususzonymi płatkami róży.

Bo kwitnie.
Cudownie i różowo.

4

5

6

7

  Z czekoladową nutą

Komentarze:

Dodaj komentarz: