2015-04-27 23:08:32

sernik lekki z wiśniami

Sama masa sernikowa bardzo mi smakuje.
Ale jednak chęć wykorzystania ostatniego woreczka wiśni działkowych nie sprawdziła się.
Nadal obstawiam, że sernikowanie powinno odbywać się bez dodatków.
Wiśnie mogły iść do owsianki.
Ale nic tam.

Sernik dobry.
Po prostu.

1

Jak to jest zrobione?

  • 250 g mrożonych wiśni
  • 500 g jogurtu pitnego waniliowego
  • 250 g twarogu chudego klinek
  • 125 g serka kremowego
  • 1 jajo
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • stewia

2

Wiśnie rozmrażam i maksymalnie odsączam.

Piekarnik rozgrzewam go 175 stopni Celsjusza. Na najniższym poziomie układam blaszkę z wodą.

Twaróg miksuję /blenderem/ z jogurtem pitnym do uzyskania gładkiej konsystencji. Przekłądam do misy robota i miksuję z serkiem. Dodaję jaja i miksuję do połączenia. Wsypuję mąkę, wlewam ekstrakt i miksuję krótko. Słodzę do smaku.

Masę sernikową wylewam na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Rozkładam wiśnie.

Piekę 15 minut.
Zmniejszam temperaturę do 150 stopni i piekę 20 minut.
Zmniejszam do 125 stopni i piekę 60 minut.
Studzę w zamkniętym piekarniku. Chłodzę przez noc w lodówce.

Podaję na dzień drugi.
Po prostu.
Chociaż można - wiadomo - sobie pododatkować.

3

4

5

Komentarze:

Dodaj komentarz: