2015-04-08 12:55:11

sernik light

Przy pieczeniu nie urósł za bardzo.
I nie popękał.
W przeciwieństwie do swojego brata - sernikowego puchu light.

Jest przepyszny!
Bardziej zwarty, zbity.
Przy tym delikatny. Wilgotny. Lekko kremisty.

Coraz bliżej ideału w opcji light!

1

Jak to jest zrobione?

  • 400 g jogurtu naturalnego 0,1% /Tesco/
  • 260 g serka kremowego lekkiego /Bieluch/
  • 250 g chudego twarogu klinek /Biedronka/
  • 4 jaja M
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • stewia
  • ekstrakt waniliowy

2Rozgrzewam piekarnik do 175 stopni Celsjusza. Na samym dnie stawiam foremkę z wodą.

Twaróg blenduję z ekstraktem do konsystencji kremu.
W misie ucieram jaja do pojawienia się piany. Dodaję przesianą mąkę i stewię rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Miksuję krótko. Dodaję twaróg po łyżce i miksuję na najniższych obrotach. Dokładam połowę serka kremistego i miksuję około 30 sekund. Dodaję drugą część i miksuję chwilę.
Na koniec dokładam jogurt naturalny. Mieszam szpatułą do połączenia.

Tortownicę wykładam papierem do pieczenia. Przelewam masę.
Piekę 15 minut. Temperaturę obniżam do 125 stopni Celsjusza i piekę około 120 minut.
Studzę w piekarniku przy uchylonych drzwikach. Później - na kratce.
Na noc wkładam do lodówki.

Nie wytrzymałam do rana.
03:09 - wilczy głód sernikowy.

3

4

Komentarze:

ewa o 2015-04-08 14:25:33 napisał:
idealny!
gin o 2015-04-09 21:19:59 napisał:
Wygląda cudownie :)

Dodaj komentarz: