2014-12-07 09:19:48

sernik pieczony no.1

Druga odsłona projektu justa purrfect cheesecake.
Zaraz po dietetycznym serniku, który mi podszedł bardziej.
Ale za to kaktusowi - zdecydowanie mniej. Jemu bardziej odpowiadał dzisiejszy słodziak.
Mamowi i Witkowi też bardzo, bardzo smakował.

Dla mnie za słodki.
Chociaż miał super konsystencję – bardzo błotnistą, taką maziowatą.
To mi się w nim spodobało.

W przygotowaniu prosty.
Bez większej gimnastyki.

Enjoy!

1.2

Jak to jest zrobione?

  • 450 g serka homogenizowanego z wanilią /JOVI/
  • 250 g twarogu klinek chudego /biedronkowy/
  • 500 g twarogu w kostce półtłustego /biedronkowy/
  • 3 jaja
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 g cukru
  • szczypta soli

2

3

Używam składników w pokojowej temperaturze.

Twaróg mielę trzykrotnie w maszynce.
Jaja ucieram z cukrem na puszystą masę. Dodaję ekstrakt. Mieszam i zmniejszam obroty miksera do minimum.
Dodaję kolejno:
serki homogenizowane.
przesianą mąkę i sól
twaróg – łyżka po łyżce.
Miksuję do połączenia.

Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni Celsjusza.

W czajniku zagotowuję wodę.
Sernik przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Owijam ją szczelnie folią aluminiową /2-3 warstwy/, zostawiam kołnierz ponad. Układam tortownicę w większej blasze. Wkładam do piekarnika.
Do Tej dużej nalewam wrzątek tak, aby sięgał mniej więcej do połowy wysokości tortownicy.
I piekę. W kąpieli wodnej.
75 minut.

Po tym czasie sprawdzam sernik – jak brzegi są ścięte, a środek bagnisty to jesteśmy w domu.

Wyjmuję sernik z blachy z wodą i studzę w piekarniku przy uchylonych drzwikach.
Ostudzony chłodzę w lodówce.
Najlepiej całą noc.

Et c’est tout, mes amis.

4

5

6

kategoria:

  • pieczone

uwagi:

  • błotnisty
  • bardzo wilgotny

ocena:

ser_pie_no1

7

anigif

Komentarze:

Dodaj komentarz: