2015-05-16 22:22:08

sernik szpinakowy

...czyli, że na papaja.

Mało sernikowy. Bardzo waniliowy. I bardzo, bardzo szpinakowy.
I pyszny.
Ja lubię takie dziwactwa.

W dodatku dietetyczne.
Bo cała blaszka niecałe 1000 kcal.
No regret.

1

Jak to jest zrobione?

  • 250 g twarogu klinek chudego
  • 500 g jogurtu pitnego waniliowego 0%
  • 450 g szpinaku mrożonego
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 2 jaja
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • słodzidło
  • ekstrakt waniliowy

2

Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni Celsjusza.

Szpinak rozmrażam i podgrzewam na patelni do odparowania nadmiaru wody.

Twaróg i jogurty przekładam do kielicha miksera. Miksuję do uzyskania gładkiej masy.
Dodaję szpinak, ekstrakt i miksuję do połączenia.

W misie miksera ucieram jaja ze słodzidłem. Dodaję masę serową i budyń. Miksuję do połączenia.
Masę przekładam na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.

Piekę 15 minut w 180 stopniach i 75 minut w 125 stopniach.
Studzę w uchylonym piekarniku.
Przekładam na kilka godzin do lodówki.

Super dziwny i super fajny deser!

3

5

6

4

7

Komentarze:

gin o 2015-05-17 14:38:43 napisał:
Kolor ma fantastyczny, będę musiała spróbować :)

Dodaj komentarz: