2014-12-29 14:36:22

sernik waniliowy z polewą śmietanową

Sernik.
Ser-nik.
S-e-r-n-i-k.

Waniliowy!

Innych chyba nie zrobię.
Bo taki jest jedyny. Słuszny. Pyszny.

Ten wyszedł wilgotny, średnio puszysty, delikatny i kremisty.

Idealny na święta.
I nie-święta też.

1

Jak to jest zrobione?

/bazowałam na: Słodkich Fantazjach/

SPÓD

  • 200 g herbatników maślanych
  • 100 g biszkoptów
  • 100 g masła

MASA

  • 1000 g twarogu śmietankowego do sernika
  • 200 g cukru
  • 4 jaja
  • 4 żółtka jaj
  • aromat waniliowy

POLEWA

  • 200 ml śmietany 18%
  • 1 opakowanie cukru z wanilią

4

Używam składników w temperaturze pokojowej.

Tortownicę /dno/ wykładam folią aluminiową tak, żeby jeszcze sporo wystawało poza krawędzie. Zawijam folię do góry i owijam folią blachę jeszcze dwukrotnie.

Ciastka kruszę razem z biszkoptami w drobne kawałki. Wykładam na tortownicę.
Masło roztapiam i zalewam ciastka. Mieszam i ugniatam, dociskam, wyrównuję. Chłodzę w lodówce.

Twaróg ucieram w malakserze z cukrem przez 1-2 minuty. Dodaję po kolei jaja, czekając, aż każde połączy się z masą. Przekładam masę na schłodzony spód.

Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni Celsjusza.
Tortownicę z sernikiem umieszczam w większej formie, wypełnionej do połowy wrzątkiem.
Sernik piekę w kąpieli wodnej przez 45 minut.

W międzyczasie przygotowuję polewę – mieszam śmietanę z cukrem waniliowym do rozpuszczenia cukru.

Po upływie 45 minut szybko wylewam śmietanę na wierzch ciasta.
Zapiekam jeszcze 15 minut.

Po tym czasie wyjmuję sernik z kąpieli wodnej i studzę w piekarniku, przy uchylonych drzwikach.
Chłodzę w lodówce przez noc.

Najlepiej smakuje, jak wyjmie się na około 30 minut przed podaniem.

Uwaga! Sernik typu szybkoznik.

3

2

5

6

Komentarze:

gin o 2014-12-30 20:31:28 napisał:
Wygląda bosko, no i ta dekoracja - cudo! :)
justa o 2014-12-30 20:51:20 napisał:

dziękuję bardzo! <3

Dodaj komentarz: