2015-07-30 16:57:35

sernik z batatem

Wczoraj fit obiad z batatem, a dziś sernik.
Też z batatem.
I też fit.

Słodki ziemniak nadaje masie wilgotności, kremowości, a wręcz... mazistości.
Dzięki temu niewyczuwalne jest zastosowanie chudych serów.

Sernik ma też ten specyficzny, batatowy posmak, ale w połączeniu z wanilią znacznie się neutralizuje.

Próbujcie, próbujcie!

Przepis bierze udział w konkursie Alicji ze strony Wielki Apetyt.

1

Jak to jest zrobione?

  • 250 g chudego twarogu klinek
  • 260 g kremowego serka 0%
  • 300 g puree z batata
  • 3 jaja
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki stewii
  • 1,5 łyżki budyniu waniliowego bez cukru
  • szczypta soli

2

Batat gotuję do miękkości, studzę i przeciskam przez praskę.

Twaróg mielę 2 razy, łączę z kremowym serkiem i przeciskam przez sitko.
Dodaję puree batatowe i miksuję do połączenia.

Żółtka ucieram ze stewią. Dodaję ekstrakt i miksuję do połączenia.
Utarte jaja dodaję do serów i miksuję do połączenia. Dodaję budyń i miksuję.

Białka ubijam na sztywno. Mieszam delikatnie z masą serową - do połączenia.

Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza. Na dole układam naczynie żaroodporne z wrzątkiem.

3

Tortownicę wykładam papierem do pieczenia. Przelewam sernik i wkładam do piekarnika. Od razu zmniejszam temperaturę do 180 stopni. Piekę 15 minut. Zmniejszam temperaturę do 160 stopni i piekę kolejne 15 minut. Zmniejszam do 125 stopni Celsjusza i piekę ostatni kwadrans.
Studzę w piekarniku, przy uchylonych drzwikach. Wkładam na noc do lodówki.

Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.

Na medal!

45

6

Komentarze:

Hai Le o 2015-07-30 17:30:41 napisał:
W Chinach jadłam batatowe lody, bardzo specyficzne i do końca ciągle nie wiem, czy lubię ten smak, nawet pomimo próbowania również innych batatowych potraw. Batatowy sernik brzmi więc dla mnie coś, co bym zjadła, gdyby mnie częstowano, ale czego sama bym nie upiekła.
justa o 2015-07-30 22:45:12 napisał:

jak kiedyś zawitasz do Poznania to się możemy przekonać :)

 

Daria o 2015-07-30 17:50:16 napisał:
Pycha! trzeba będzie spróbować coś takiego upiec ;>
justa o 2015-07-30 22:46:06 napisał:

ja właśnie piekę kolejną blachę - wujek zamówił, jak tylko zobaczył o co kaman :D

Anuszka o 2015-07-30 18:12:14 napisał:
Wszystko spoko tylko czemu twaróg chudy i serek 0% ? :(
justa o 2015-07-30 22:48:07 napisał:

na każdym o wyższej procentowości również wyjdzie - będzie nawet lepszy.
odchudzam męża, dlatego zaniżam % ;)

Pat o 2015-07-30 19:06:23 napisał:
Zapisane do realizacji
justa o 2015-07-30 22:46:52 napisał:

mam nadzieję, że zasmakuje ;)

netstylistka o 2015-07-30 20:00:36 napisał:
Wygląda smacznie, żeby tak jeszcze ktoś go dla mnie zrobił... ;)
justa o 2015-07-30 22:42:59 napisał:

ja bardzo chętnie :) produkujętyle, że nie mam z kim wsuwać ;)

Mała Kuchnia o 2015-07-30 21:19:05 napisał:
Wygląda bardzo apetycznie :3
justa o 2015-07-30 22:44:05 napisał:

oj, i jest. ale czasem zastanawiam się czy to po prostu mój serniko-świr się nie odzywa przy opiniach :P

blogierka o 2015-07-31 03:02:42 napisał:
mega!!musze sprobowac!!:)
justa o 2015-07-31 08:20:52 napisał:

cieszę się, że zaintrygował! :D

Roksana o 2015-08-02 08:42:44 napisał:
Wygląda pysznie, jeszcze nigdy nie jadłam batata w takiej postaci więc chyba najwyższy czas spróbować :) http://projektburgund.blogspot.com/
Wiktoria o 2015-08-04 13:31:44 napisał:
Ciasto idealne dla mnie - dużo białka! Postaram się upiec :D independentgirl98.blogspot.com
justa o 2015-08-05 17:57:25 napisał:

czyżby dieta sportowca? :)

Dodaj komentarz: