2015-03-02 16:40:40

sernik z selerem

...czyli selernik.

Kaktus zachwycony.
Ja trochę mniej.
Serniki na chudym twarogu nie wychodzą tak puszyste, jak lubię. Są bardziej grudkowe. I puszczają więcej wody.

Taka moja obserwacja.

Ale pyszny.
Wchodzi jak marzenie, bo całość, którą upiekłam to zaledwie nieco ponad... 700 kcal.

A kaktus się odiecić postanowił.
Więc dogadzamy sobie trochę light.

1

Jak to jest zrobione?

  • 500 g sera twarogowego /użyłam: chudy Emilki/
  • 250 g marynowanego selera
  • 3 jaja L
  • stewia /do smaku, ja użyłam w tabletkach/
  • szczypta soli

2

Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza.
Na kratce ustawiam blachę z wodą.
Tortownicę obwijam folią aluminiową - szczelnie, bo piekę w kąpieli wodnej.

Seler miksuję na paćkę. Mieszam z serem.
Słodzik rozpuszczam w odrobinie gorącej wody i dodaję do masy.
Dodaję żółtka i miksuję do połączenia składników.
Białka ubijam z odrobiną soli na sztywną masę. Mieszam do połączenia z serem.
Przelewam do formy i piekę 40-50 minut.

Studzę w uchylonym piekarniku i potem noc w lodówce.

I wsuwamy.
Z owocami i takimi tam.

3

4

5

6

7

8

Komentarze:

healthy maniacs o 2015-03-02 17:57:45 napisał:
wygląda i brzmi fantastycznie! konsystencja zwarta, puszysta- nic tylko robić :)

Dodaj komentarz: