2015-05-15 16:56:52

sernik ze szparagami

Bardzo wilgotny.
Puszcza dużo wody. Więc trzeba zlewać.

Kremowy. Delikatny.
Można swobodnie wykorzystać, jako pastę na pieczywo!

Zgubił gdzieś wanilię.

Inny niż wszystkie.
Trochę mało sernikowy.
Smakuje trochę... bobem i zieloną fasolką!

Próbujcie!
Całość nieco ponad 1000 kcal.

1

Jak to jest zrobione?

  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 300 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 250 g serka kremowego
  • 250 g jogurtu pitnego waniliowego
  • 3 białka
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • słodzidło
  • ekstrakt waniliowy
  • 1 mały pęczek zielonych szparagów

2

Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni, na dnie układam naczynie z wodą.

Szparagi blenderuję z jogurtem pitnym na jednolitą masę.
Miksuję z żółtkiem, jogurtem i serkami.
Dodaję ekstrakt, słodzidło i mąkę. Miksuję do połączenia.

Białka ubijam na sztywno.
Mieszam delikatnie łyżką.
Przelewam do wyłożonej papierem tortownicy.

Piekę 15 minut.
Zmniejszam temperaturę do 150 stopni i piekę jeszcze około 25 minut.
Studzę w zamkniętym piekarniku.
Chłodzę przez noc w lodówce.

I wsunęłam prawie cały... na raz ^^

3

4

5

6

7

8

Komentarze:

Dodaj komentarz: