2015-03-05 19:44:26

serowe risotto z mięsem mielonym

Kaktus ryżożerca.
Kaktus mięsożerca.
Kaktus wszystkożerca.

A justa - miksator.
Zadowalający - oba podniebienia.

I wychodzi, a jakże.
I jeszcze lepiej wchodzi ^^

1

Jak to jest zrobione?

  • 200 g ryżu
  • 2 łyżki masła
  • 150 ml białego półwytrawnego wina
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula biała
  • bulion warzywny /można użyć wody/
  • 250 g mięsa mielonego wołowego
  • 100 g boczku wędzonego
  • 100 g serka topionego
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 2 małe pory
  • 100 g groszku konserwowego
  • 1/2 niedużej kapusty pekińskiej
  • natka pietruszki
  • garść startego parmezanu
  • garść krojonej drobno mozzarelli
  • garstka słonecznika karmelizowanego
  • pieprz czarny
  • bazylia
  • sól
  • oliwa

2

3

Bulion zagotowuję i pozostawiam na niedużym ogniu, żeby utrzymywał temperaturę.
W dużym garnku rozgrzewam masło. Cebulę i czosnek drobno siekam. Podsmażam krótko – tylko do momentu zeszklenia. Wrzucam ryż i smażę go cały czas mieszając /tak 2-3 minuty, aż wyczuwalny będzie lekko orzechowy aromat/. Zmniejszam moc palnika na średnią, zalewam ryż winem i podgrzewam do pochłonięcia płynu. Nalewam około 150 ml bulionu, mieszam i czekam ponownie do pochłonięcia. Czynność powtarzam tak długo, aż ryż będzie miękki i lejący.

Na patelni rozgrzewam oliwę. Podsmażam mięso mielone i dodaję do ryżu. Mieszam.
Czynność powtarzam z boczkiem – drobno pokrojony smażę do zbrązowienia i mieszam z risotto.
Dodaję ser topiony i mieszam do jego rozpuszczenia. Zmniejszam moc palnika, zalewam ryż kremówką i mieszam. Duszę.

Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oliwy. Jasną, pokrojoną w krążki część pora podsmażam do zmięknięcia. Dodaję odcedzony groszek i smażę 2-3 minuty. Dodaję pokrojoną pekinkę, smażę krótko – do lekkiego zmięknięcia. Przyprawiam solą, pieprzem i bazylią. Dodaję warzywa do risotto. Mieszam i podgrzewam razem 2-3 minuty. Dodaję otarty parmezan i mozarellę. Mieszam intensywnie, przyprawiam do smaku, dodaję posiekaną natkę i zdejmuję z palnika.

Podaję od razu, gorące, posypane słonecznikiem.

4

5

6

 7

Komentarze:

Dodaj komentarz: